Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Η μεγάλη λεωφόρος της Αθήνας που κάποτε έβλεπες μόνο το τραμ… και κότες.

Η Παλιά Αθήνα είναι στο μυαλό μας μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες, ιστορίες και διηγήσεις. Γιατί σίγουρα δύσκολα μπορείς να φανταστείς το πώς μπορεί να ήταν κάποιες περιοχές, γειτονιές, ακόμη και μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας. Όπως για παράδειγμα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας η οποία κάποτε ήταν αγνώριστη. Ήταν ένας δρόμος στον οποίο έβλεπες μόνο το τραμ και… κότες! Και είναι λογικό μιας και η Αθήνα έμοιαζε περισσότερο με ένα μεγάλο χωριό παρά με μια πρωτεύουσα.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Η μεγάλη λεωφόρος της Αθήνας που κάποτε έβλεπες μόνο το τραμ… και κότες

Φυσικά η Λεωφόρος Αλεξάνδρας δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλη και κεντρική αρτηρία. Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη λεωφόρος ήταν χωματόδρομος και μάλιστα χωρίς φωτισμό. Μπορούσες να δεις αν βρισκόσουν εκεί, ακόμη και περιπατητές να κυκλοφορούν τα βράδια με δικά τους λυχναράκια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε η κατασκευή του Παναθηναϊκού και παράλληλα και οι φυλακές Αβέρωφ. Ένας δρόμος γεμάτος δέντρα και στις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πεζοδρόμια της λεωφόρου ήταν στολισμένα με δύο σειρές με δέντρα και φυτά τα οποία έφταναν μέχρι το Πεδίον του Άρεως.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην περιοχή που βρίσκεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν εστιατόρια, καφενεία και άλλα μαγαζιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σαββατοκύριακα το σημείο αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για περπάτημα και χαλαρές βόλτες. Ο κόσμος περπατούσε τρώγοντας φυστίκια και πίνοντας καφέ.

Πώς πήρε το όνομά της η Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Το όνομα της λεωφόρου συνδέεται με τη θλιμμένη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα. Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1870 στη βασιλική έπαυλη του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Ήταν η αγαπημένη της οικογένειάς της αλλά εκτός από αυτό, παράλληλα ήταν πολύ δημοφιλής στο λαό. Όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί και να φύγει από την Ελλάδα, οι εφημερίδες έγραφαν με πόση απροθυμία και στενοχώρια την άφηνε ο ελληνικός λαός να φύγει. Τον Μάιο του 1889, η Αλεξάνδρα κατευθυνόταν προς τον σταθμό Πελοποννήσου, απ’ όπου ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι για τη Ρωσία, όπου την περίμενε ο μελλοντικός της σύζυγος, ο Μέγας Δούκας Παύλος.

Αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα και την Αθήνα μέχρι που και στο γάμο της ζήτησε να έχει στα μαλλιά της άνθη από την Αττική. Με τον ίδιο τρόπο αγαπήθηκε και από τους Αθηναίους και καθόλου τυχαίο δεν είναι που χάρισαν σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους το όνομά της.

Πηγή φωτογραφιών: Παλιά Αθήνα

exploringgreece.tv
sidirodromikanea