Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Τα πιο γρήγορα τρένα στον κόσμο

Αυτά είναι τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να λειτουργεί με ταχύτητα 374 μίλια ανά ώρα.
Όταν πρόκειται για ταξίδια, τα αεροπλάνα συχνά αναφέρονται ως ο γρηγορότερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μετακινηθείτε - και σε πολλές περιπτώσεις, είναι.

Αλλά σε ορισμένες διαδρομές, ο χρόνος που χρειάζεται για να ταξιδέψετε στο αεροδρόμιο (το οποίο είναι συχνά πολύ έξω από την πόλη), να περάσετε από την ασφάλεια και να πάρετε ένα πρόχειρο σνακ μπορεί να προσθέσει σε μερικές ώρες. Εκεί λάμπουν τα τρένα υψηλής ταχύτητας . Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί τείνουν να βρίσκονται εντός ή κοντά στο κέντρο της πόλης και δεν χρειάζεται να φτάσετε δύο ώρες πριν από την αναχώρηση για να περάσετε από το check-in και τις γραμμές ασφαλείας.

Και ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι γνωστές για τα σιδηροδρομικά τους συστήματα, η Ευρώπη και η Ασία είναι. Η υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομική υποδομή τους είναι καλά αναπτυγμένη και τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο λειτουργούν τακτικά μεταξύ μεγάλων πόλεων, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο ή το Παρίσι και το Στρασβούργο. Αυτά τα τρένα δεν ξεπερνούν τα 100 ή ακόμη και 200 ​​mph. ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 374 μίλια / ώρα κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Μιλήστε για την αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε παρακάτω για τα γρηγορότερα τρένα στον κόσμο, με βάση την ταχύτητα.

1. Σειρά L0 Maglev: 374 mph

Αυτό το ιαπωνικό τρένο, το οποίο σήμερα αναπτύσσεται και δοκιμάζεται από την Central Japan Railway Company (JR Central), κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας εδάφους για σιδηροδρομικά οχήματα, με ταχύτητα 374 mph. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να κλείσετε εισιτήριο στο Τόκιο, λάβετε υπόψη ότι αυτό το τρένο εξακολουθεί να αναπτύσσεται για τακτική εμπορική χρήση. Το πρώτο τμήμα (Τόκιο προς Ναγκόγια) πρόκειται να ανοίξει το 2027, πριν επεκταθεί στην Οζάκα. Όταν ολοκληρωθεί, η σειρά L0 θα λειτουργεί με μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας 310 mph, κάνοντας το ταξίδι από το σταθμό Shinagawa του Τόκιο στην Οζάκα (πάνω από 300 μίλια) σε μία ώρα και επτά λεπτά.
Η τεχνολογία της σειράς L0, που ονομάζεται maglev (μαγνητική αμαξοστοιχία ανύψωσης), κάνει το τρένο να αιωρείται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 93 mph. Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται παγκοσμίως (βλ. Αριθμό τέσσερα) και υπάρχουν συζητήσεις για τη χρήση της για τρένο μεταξύ Ουάσιγκτον, DC και Βαλτιμόρης .

2. TGV POS: 357 μίλια / ώρα

Για πολλά χρόνια, η Γαλλία καλεί σιδηροδρομικά ταξίδια μεγάλης ταχύτητας. Και το 2007, το TGV POS έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τα σιδηροδρομικά οχήματα στα εντυπωσιακά 357 μίλια / ώρα, πριν ξεπεραστεί από τη σειρά L0 της Ιαπωνίας το 2015. Το τρένο λειτουργεί από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF για χρήση στη διαδρομή LGV Est, η οποία τρέχει μεταξύ του Παρισιού, της ανατολικής Γαλλίας και της νότιας Γερμανίας. Ενώ βρίσκεται σε τακτική εξυπηρέτηση, το τρένο φτάνει σε τελική ταχύτητα 200 mph. Δεν είναι 357 μίλια / ώρα, αλλά εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά γρήγορο.

3. CRH380A Hexie: 302 mph

Ενώ το CRH380A Hexie της Κίνας (που ονομάζεται επίσης Harmony) μπορεί να ταξιδέψει με μέγιστη ταχύτητα 236 mph για εμπορικές δραστηριότητες, έφτασε τα επιβλητικά 302 mph κατά τη διάρκεια των δοκιμών . Και αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ηλεκτρικό τρένο υψηλής ταχύτητας είναι μόνο μία από τις τέσσερις κινεζικές σειρές τρένων που αναπτύχθηκαν για να λειτουργούν στις νέες κατασκευασμένες κύριες γραμμές υψηλής ταχύτητας. Το CRH380A μπορεί να είναι το γρηγορότερο, αλλά τα άλλα τρία δεν είναι τίποτα να χλευάσουμε - ρίξτε μια ματιά στα CRH380B, CRH380C και CRH380D.

4. Σαγκάη Maglev: 268 μίλια / ώρα

Παρόμοια με τη σειρά L0 της Ιαπωνίας, το Shanghai maglev (που ονομάζεται επίσης Transrapid της Σαγκάης) είναι ένα τρένο μαγνητικής ανύψωσης που λειτουργεί από τη Σαγκάη της Κίνας. Και ενώ προσγειώνεται σταθερά στο νούμερο τέσσερα σε αυτήν τη λίστα, χάρη στην τελική ταχύτητα των 268 mph , είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο εμπορικό τρένο maglev που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Εάν πετάξετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης, η διαδρομή με το τρένο είναι εύκολη. Μπορείτε να μεταβείτε στο κέντρο της Σαγκάης ή να φτάσετε μέχρι τα περίχωρα του κεντρικού Pudong, όπου τελειώνει η γραμμή.

5. HEMU-430X: 262 mph

Ενώ το HEMU-430X της Νότιας Κορέας κατασκευάστηκε για να λειτουργεί με μέγιστη ταχύτητα 267 mph, έφτασε μόνο τα 262 mph (421,4 km / h) τον Μάρτιο του 2013. Αν και θα μπορούσε να έχει υπολείψει των προσδοκιών (τουλάχιστον μέχρι τώρα), το τρένο έδωσε στη Νότια Κορέα ορισμένα καυχητικά δικαιώματα: Είναι πλέον η τέταρτη χώρα του κόσμου (μετά τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Κίνα) να αναπτύξει ένα τρένο που τρέχει πάνω από 261 μίλια / ώρα (420 χλμ / ώρα).

6. Fuxing Hao CR400AF / BF: 260 mph

Το κινεζικό Fuxing Hao (επίσης γνωστό ως Fuxing ή η σειρά CR EMU) λειτουργεί τακτικά με ταχύτητες έως και 220 mph - αλλά κατά τη διάρκεια των δοκιμών, έφτασε στα εντυπωσιακά 260 mph, δίνοντάς το ένα καλά άξιο σημείο σε αυτήν τη λίστα. Το Fuxing Hao ταξιδεύει σε πολλές γραμμές υψηλής ταχύτητας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς διαδρομής μεταξύ Πεκίνου και Σαγκάης.

7. Frecciarossa 1000: 245 mph

Αυτή η λίστα μπορεί να κυριαρχείται από την Κίνα, αλλά το Frecciarossa 1000 της Ιταλίας (επίσης γνωστό ως ETR 400) ταξιδεύει με εντυπωσιακές ταχύτητες σε καυτά σημεία όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία, η Ρώμη και η Βενετία. Ενώ η Ιταλία περιορίζει τα τρένα της σε ταχύτητα 190 mph, το Frecciarossa 1000 φέρεται να έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα 245 mph (393,8 km / h) το 2016.

travelandleisure.com/trip-ideas/bus-train/fastest-trains-in-the-world

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea