Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Το σιδηροδρομικό Τελεφερίκ του Λυκαβηττού.

Το Τελεφερίκ Λυκαβηττού (ή «σχοινιοκίνητος σιδηρόδρομος Λυκαβηττού») είναι σχοινιοκίνητο σιδηροδρομικό μέσο που συνδέει το Κολωνάκι με την κορυφή του Λυκαβηττού.

Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες Αθηναίοι και τουρίστες ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του, για να απολαύσουν τη θέα από ύψος 277 μέτρων, να γευματίσουν στο καφέ/εστιατόριο που λειτουργεί εκεί ή να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αν και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιού, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν για την ανάβασή τους το Τελεφερίκ.Το Τελεφερίκ Λυκαβηττού εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του μία ημέρα αργότερα. Κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ, ενώ από το 2002 η διαχείρισή του Τελεφερίκ και του εστιατορίου που βρίσκεται στον λόφο έχει ανατεθεί σε όμιλο εταιριών εστίασης. Την ίδια χρονιά οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν πλήρως, ενώ αντικαταστάθηκαν και τα δύο βαγόνια του Τελεφερίκ με άλλα, ελληνικής κατασκευής.

Η αφετηρία βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πλουτάρχου, στην συμβολή της με την Αριστίππου, στο Κολωνάκι. (Κοντινότερος σταθμός Μετρό, ο Ευαγγελισμός). Το Τελεφερίκ λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο από τις 9:00 π.μ. έως τις 1:30 π.μ. Τους χειμερινούς μήνες είναι πιθανή λήξη της λειτουργίας του νωρίτερα. Τα δρομολόγια εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα ανά 30 λεπτά, αλλά τις ώρες αιχμής η συχνότητα μπορεί να φτάσει τα 10 λεπτά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ. (Περιλαμβάνει ανάβαση και κατάβαση, και έκπτωση στο εστιατόριο του Λυκαβηττού).

⇒ Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μετά τις 20:00 το τελεφερίκ μας προσκαλεί να σκαρφαλώσουμε δωρεάν στην κορυφή του και να απολαύσουμε το φωτισμένο βραδινό λεκανοπέδιο της Αττική.

Το μήκος της γραμμής στο τελεφερίκ του Λυκαβηττού είναι 210 μέτρα και για το σύνολο της διαδρομής, (εξ ολοκλήρου μέσα σε σήραγγα) απαιτούνται περίπου 3 λεπτά. Τα δύο βαγόνια, χωρητικότητας 34 ατόμων το καθένα, ξεκινούν ταυτόχρονα από τα δύο άκρα της διαδρομής, κινούνται σε μονή τροχιά και διασταυρώνονται στο μέσον της διαδρομής.

⇒ Κατά μέσο όρο, με το Τελεφερίκ Λυκαβηττού μεταφέρονται 300.000 επιβάτες ετησίως.


Συνοπτικά:
• Μήκος διαδρομής: 210 μέτρα με κλίση 28°
• Βαγόνια: 2, χωρητικότητας 34 ατόμων το καθένα
•Ώρες λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2:30 π.μ.
•Συχνότητες δρομολογίων: Ανά 30′ (ανά 20′, 15′ ή 10′ τις ώρες αιχμής)
•Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ (περιλαμβάνει και ανάβαση και κατάβαση)
•Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 7210 701


urbanlife.gr/urban-city/teleferik-lykavittou

sidirodromikanea