Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας.

Μια ιστορική στιγμή για την πρωτεύουσα σηματοδοτεί η υπογραφή, χθες, της σύμβασης για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να προετοιμάσει τις θέσεις των 15 σταθμών και των 9 φρεάτων της γραμμής, ώστε να ακολουθήσουν οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες. Πρώτο βήμα θα είναι η έναρξη της αποτύπωσης των πιο σημαντικών από αυτές τις θέσεις, κάποιες δοκιμαστικές τομές και η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, ώστε να περιοριστεί χωρικά η πολυετής συνεπακόλουθη όχληση στον αστικό ιστό.

Γιώργος Λιάλιος

Η συμφωνία-πλαίσιο, με οικονομικό αντικείμενο 33,49 εκατ. ευρώ, υπεγράφη χθες ανάμεσα στην «Αττικό Μετρό» και την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ. Ο ανάδοχος θα έχει μεν στη διάθεσή του 30 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών, θα κληθεί δε να δράσει άμεσα και κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να τα «απελευθερώσει» για τον ανάδοχο του κυρίως έργου, την κοινοπραξία υπό την «Αβαξ» (αναμένεται να υπογράψει σύμβαση πριν από το καλοκαίρι).
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η ΕΡΕΤΒΟ θα ξεκινήσει άμεσα από μια ομάδα εννέα θέσεων: τα δύο άκρα της γραμμής, από όπου θα μπουν οι μετροπόντικες (στη λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι και στην Κατεχάκη), στους σταθμούς και στα φρέατα του κέντρου (σταθμοί: Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι, φρέατα: Εθνικής Βιβλιοθήκης, Ευαγγελισμού και ΓΝΑ). Ο ανάδοχος θα ξεκινήσει με την αποτύπωση των θέσεων αυτών, ώστε στη συνέχεια ό,τι υπάρχει σε κάθε σημείο, λ.χ. γλυπτά, αστικός εξοπλισμός, να μεταφερθεί σε σημεία που θα υποδείξουν οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δήμοι (Αθηναίων, Γαλατσίου, Καισαριανής, Ζωγράφου). Επίσης θα πραγματοποιηθούν κάποιες δοκιμαστικές τομές για τυχόν εντοπισμό αρχαιοτήτων και προσδιορισμό των θέσεων των δικτύων, και θα ακολουθήσουν οι κυκλοφοριακές μελέτες. Στη συνέχεια, θα «κλείσουν» οι εργοταξιακοί χώροι, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.
Η δεύτερη ομάδα, στην οποία η ΕΡΕΤΒΟ θα συνεχίσει, περιλαμβάνει τους σταθμούς Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Αλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος, τη σήραγγα ανοικτού ορύγματος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ Φορμίωνος και Δικαιοσύνης. Τέλος, η τρίτη ομάδα θα αφορά επτά θέσεις: τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί και το φρεάτιο Νήαρ Ηστ. Να σημειωθεί ότι το κείμενο που υπεγράφη χθες είναι μια συμφωνία-πλαίσιο, που στη συνέχεια θα εξειδικευθεί. Η πρώτη ειδικότερη σύμβαση που θα υπογραφεί, πιθανότατα εντός δεκαημέρου, αφορά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.
«Η “Αττικό Μετρό” πιάνει ξανά δουλειά στο κέντρο της Αθήνας. Εχουμε δεσμευθεί ότι ύστερα από χρόνια οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι θα δουν να αρχίζουν ξανά εργασίες μετρό στην πόλη. Σήμερα έγινε το τελευταίο βήμα ώστε η δέσμευσή μας να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

kathimerini.gr
sidirodromikanea