Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για όλα τα τρένα της RCG στη Γερμανία.

Μετά το αυστριακό του δίκτυο, ο όμιλος Rail Cargo λειτουργεί πλέον το γερμανικό του δίκτυο εξ ολοκλήρου με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Τα τρένα σε όλες τις υπηρεσίες TransFER στη Γερμανία λειτουργούν με ρεύμα έλξης που προέρχεται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια η εταιρεία. Αυτό ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Το δίκτυο αποτελείται από υπηρεσίες όπως το TransFER Linz – Duisburg – Wels και το TransFER Vienna – Scandinavia, καθώς και όλα τα άλλα προϊόντα στη Γερμανία όπου η έλξη παρέχεται από τη Rail Cargo Carrier - Γερμανία. · Η μετάβαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία κάνει σημαντική συμβολή στις βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές στην Ευρώπη.

Στην Αυστρία, οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες του Rail Cargo Group (RCG) λειτουργούν ήδη με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το καλοκαίρι του 2018. Μετά τη Γερμανία, περισσότερες χώρες πρόκειται να ακολουθήσουν το ίδιο τα επόμενα χρόνια, υπόσχεται ο φορέας εκμετάλλευσης. «Εξάλλου, ο σιδηρόδρομος είναι ήδη ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς και θα εξακολουθήσει να είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή χερσαίων μεταφορών για τα επόμενα δέκα έως δεκαπέντε χρόνια».

Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τρένα

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για σιδηροδρομικές επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι ουδέτερη από CO2. Λαμβάνεται από συνεργαζόμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αντλείται από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Η πηγή υδρογόνου του έχει πιστοποιηθεί από την TÜV Nord. Στην Αυστρία, η ÖBB Infrastruktur διαθέτει ήδη οκτώ από τους δικούς της σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας και έναν σταθμό ηλιακής ενέργειας. Μαζί, παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο του απαιτούμενου ρεύματος έλξης.

Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα διανεμηθεί μέσω σιδηροδρομικών καλωδίων ισχύος και θα μετατραπεί σε υποσταθμούς στη σχετική τάση εναέριας γραμμής. Στη συνέχεια, οι εναέριες γραμμές στην Αυστρία φέρνουν το πράσινο ρεύμα έλξης στα τρένα που τρέχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ÖBB.

https://www.railfreight.com/technology/2021/01/15/green-electricity-for-all-rcg-trains-in-germany/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης