Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Η Eurostar εκπέμπει SOS - Λονδίνο και Παρίσι αναζητούν λύσεις.

Οι γαλλικές αρχές είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Eurostar.Η εταιρεία που συνδέει σιδηροδρομικά το Λονδίνο με το Παρίσι έχει πληγεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Ο Γάλλος υπουργός μεταφορών δήλωσε ότι το Παρίσι βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σημείωσε πως και οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία αυτής της σύνδεσης.

«Προς το παρόν, έχουμε μόνο ένα δρομολόγιο μετ 'επιστροφής μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού. Έχουμε ακόμη ένα δρομολόγιο μεταξύ Λονδίνου, Βρυξελλών και Άμστερνταμ. Σε αυτά τα τρένα η πληρότητα αγγίζει μόλις το 10%. Οπότε η κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη. Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση. Λονδίνο και Παρίσι συζητούν και αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση» υποστηρίζει ο Ζαν Πιέρ Φαραντού, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
To 55% μετοχών της Eurostar ανήκουν στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, το 5% στο Βέλγιο και το υπόλοιπο 40% σε έναν συνασπισμό εταιρειών στον οποίο συμμετέχουν και οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι.

Ταξιδιώτς στην αίθουσα αναμονήςMichel Euler/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Η Eurostar ζητεί πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια που έχουν δοθεί στις αεροπορικές εταιρείες. Ακόμη ζητεί μια προσωρινή μείωση των χρεώσεων πρόσβασης στο βρετανικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, στη γραμμή Λονδίνο-Παρίσι, η μείωση της επιβατικής κίνησης αγγίζει το 95%.

H Eurostar υποστηρίζει πως όλες οι χώρες οφείλουν να τηρούν τους ίδιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, διότι διαφορετικά σημειώνονται καθυστερήσεις. Πολλοί επιβάτες κάνουν παράπονα, όμως η εταιρεία απαντά πως δεν φέρει καμία ευθύνη.

gr.euronews.com