Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Βραβείο για το Coradia iLint - το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο.

Ο μεταφορέας LNVG έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σιδηροδρόμων 2021 για την πρωτοποριακή συνεργασία του με την Alstom στον τομέα του υδρογόνου.

Το έργο της καινοτόμου αμαξοστοιχίας υδρογόνου Coradia iLint από την Alstom, που ανέθεσε η Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), απονεμήθηκε το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Σιδηροδρόμων. Η Carmen Schwabl, διευθύνουσα σύμβουλος του LNVG, το έλαβε σε μια διαδικτυακή γιορτή. Η LNVG και οι συνεργάτες της άρχισαν να δοκιμάζουν το υδρογόνο ως καύσιμο ως μέρος της τακτικής εξυπηρέτησης επιβατών.

Σύμφωνα με τον Alstom, το τρένο Coradia iLint προτάθηκε για το βραβείο από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διευθύνοντες συμβούλους της σιδηροδρομικής βιομηχανίας, υπευθύνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ, νικητές προηγούμενων εκδόσεων και επιλεγμένους δημοσιογράφους. Στη δήλωσή της, η κριτική επιτροπή επαίνεσε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου: LNVG, Alstom, η ομοσπονδιακή πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb) και η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και τεχνολογίας Linde. Η Alstom και οι συνεργάτες της απέδειξαν με το έργο ότι η πρόωση υδρογόνου είναι μια αξιόπιστη και χωρίς εκπομπές εναλλακτική λύση έναντι των περιφερειακών αμαξοστοιχιών ντίζελ σε μη ηλεκτροκίνητες γραμμές.

- Είναι ασυνήθιστο για μια δημόσια αρχή να ξεκινήσει μια τεχνολογική αλλαγή σε τόσο μεγάλο βαθμό και μετά να συμμετάσχει σε αυτήν. Χάρη στους συνεργάτες μας στη δοκιμαστική φάση, ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε αυτήν την πρωτοποριακή λύση εξυπηρέτησης επιβατών στην Κάτω Σαξονία. Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε μια πραγματική εναλλακτική λύση στο ντίζελ, να προετοιμάσουμε μια νέα λύση για λειτουργία και να την βάλουμε στην πρώτη διαδρομή ως μέρος της καθημερινής εξυπηρέτησης επιβατών - δήλωσε η Carmen Schwabl, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LNVG

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020, δύο τρένα Coradia iLint από την Alstom κάλυψαν με επιτυχία πάνω από 180.000 χιλιόμετρα ως μέρος της τακτικής εξυπηρέτησης επιβατών. Αυτή η καινοτόμος μονάδα βρίσκεται σήμερα σε σειριακή παραγωγή. Οι πρώτες σειριακές υδρογονοκίνητες αμαξοστοιχίες θα κυκλοφορούν τακτικά στη Γερμανία το 2022.

- Είμαστε ευτυχείς που ο πελάτης μας τιμήθηκε με ένα βραβείο για έναν καινοτόμο σχεδιασμό αμαξοστοιχίας υδρογόνου. Το κοινό μας έργο Coradia iLint εκφράζει μια τολμηρή δέσμευση για βιώσιμη κινητικότητα μέσω της εισαγωγής τεχνολογίας αιχμής. Σήμερα μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι για το Coradia Ilint - το πρώτο και μοναδικό τρένο υδρογόνου στον κόσμο - δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Senior VP Alstom στην Ευρώπη

Το Coradia iLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο που διαθέτει κυψέλες καυσίμου για τη μετατροπή του υδρογόνου σε ηλεκτρική ενέργεια. Το τρένο είναι εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές και αθόρυβο, και το πιο σημαντικό, εκπέμπει μόνο ατμό και νερό. Το τρένο είναι εξοπλισμένο με πολλές καινοτόμες λύσεις: τεχνολογία μετατροπής καθαρής ενέργειας, επιτρέποντας ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες και ένα έξυπνο σύστημα για τη διαχείριση της κινητικής ισχύος και της διαθέσιμης ενέργειας. Σχεδιασμένο ειδικά για χρήση σε μη ηλεκτροκίνητα δρομολόγια, παρέχει καθαρή και βιώσιμη σιδηροδρομική υπηρεσία, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο απόδοσης, τονίζει ο κατασκευαστής.

rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/nagroda-dla-coradia-ilint--pierwszego-na-swiecie-pociagu-wodorowego-100646.html

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης