Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Κίνα: Μειωμένες οι μετακινήσεις με τα τρένα ενόψει της κινέζικης πρωτοχρονιάς

Οι Αρχές περιορίζουν τις μετακινήσεις.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι κινεζικοί, σιδηροδρομικοί σταθμοί θα ήταν γεμάτοι με ταξιδιώτες που θα έσπευδαν να πάρουν τα εισιτήριά τους και θα συνωστίζονταν για να επιβιβαστούν στα τρένα, με προορισμό μακρινές επαρχίες, όπου πολλοί θα συναντούσαν και πάλι τις οικογένειές τους για να γιορτάσουν μαζί την έλευση του νέου κινεζικού έτους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη -παγκοσμίως- μετανάστευση ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, καθώς σημειώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια μετακινήσεις.

Όμως, φέτος είναι διαφορετικά εξαιτίας της πανδημίας. Έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πεκίνου ένας εργαζόμενος, με προστατευτική στολή, ψεκάζει απολυμαντικό. Στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου ένας μικρός αριθμός επιβατών μεταφέρει αποσκευές, σηματοδοτώντας την πιο ήσυχη έναρξη, τον τελευταίο καιρό. στην ταξιδιωτική περίοδο της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, με το βόρειο τμήμα της Κίνας να είναι αντιμέτωπο με εστίες κρουσμάτων και πολλές πόλεις να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, οι αρχές -υπό τον φόβο της υπερμετάδοσης- αποθαρρύνουν τον κόσμο να μετακινηθεί κατά την ταξιδιωτική περίοδο για τη φετινή κινεζική πρωτοχρονιά.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον σταθμό έτσι, σχεδόν άδειο», δήλωσε ο 27χρονος προγραμματιστής Γου Ντονγκγιάνγκ.

Οι αρχές προβλέπουν για φέτος 1,15 δισ. μετακινήσεις, μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις αρχές του 2020 -όταν η επιδημία άρχισε να εξαπλώνεται από τη Γουχάν- και μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν επιτρέψει τη δωρεάν ακύρωση αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Έως σήμερα, έχουν ακυρωθεί 7.638 πτήσεις σε όλη την Κίνα, ή σχεδόν το 52% όλων των προγραμματισμένων πτήσεων, σύμφωνα με την εταιρία παροχής στοιχείων για την αεροπορία Variflight.

Για τους εργαζόμενους που θυσιάζουν την επανένωση με τις οικογένειές τους και δεν μετακινούνται, κάποιες εταιρίες προσφέρουν πρόσθετες αποδοχές ή ακόμα και δωρεάν διασκέδαση.

businessnews.gr/