Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Η Virgin Hyperloop ολοκλήρωσε την πρώτη επανδρωμένη δοκιμή. Εικόνες.

Ταξίδι σε κενό αέρος με 160km/h
Ο νέος τρόπος μεταφοράς “hyperloop” έκανε ένα βήμα ακόμα προς την υλοποίησή του, με την πρώτη επανδρωμένη δοκιμή της Virgin Hyperloop. Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Nevada, δύο επιβάτες “εκτοξεύτηκαν” σε ένα σωλήνα κενού αέρα 500 μέτρων.

Οι δύο επιβάτες ήταν ο συνιδρυτής της εταιρίας Josh Giegel και η επικεφαλής Εμπειρίας Επιβατών Sara Luchian και ήταν μόνο δύο από τους 40 υπαλλήλους της εταιρίας που προσφέρθηκαν εθελοντικά για να βρεθούν στην πρώτη επανδρωμένη δοκιμή.



Το δεύτερης γενιάς Hyperloop pod με την κωδική ονομασία XP-2, εκτοξεύτηκε με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα μέσα στο σωλήνα σε συνθήκες κενού αέρος. Η ταχύτητα περιορίστηκε για τη δοκιμή για να προσφέρει άνεση στους επιβάτες στην επιτάχυνση και στην επιβράδυνση. Η συγκεκριμένη κάψουλα XP-2 έφτασε το 2017 την ταχύτητα των 386χλμ/ώρα, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσει τα 1.200χλμ/ώρα.

Κανείς δεν έχει κάνει κάτι που να πλησιάζει αυτό που κάνουμε τώρα. Αυτό είναι ένα πλήρους κλίμακας, λειτουργικό hyperloop το οποίο όχι μόνο λειτουργεί σε κενό αέρος αλλά έχει και άτομα μέσα. Κανείς δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει καν σε κάτι τέτοιο. – Jay Walder, CEO Virgin Hyperloop



Η τελική έκδοση του hyperloop κάνει λόγο για μία πολύ μεγαλύτερη κάψουλα που θα χωρά 23 επιβάτες. Ο Giegel δήλωσε πως η επιτάχυνση μοιάζει με αυτή της απογείωσης ενός αεροπλάνου. Η κάψουλα εκτοξεύεται μέσω μαγνητικής αιώρησης, η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα τρένα-σφαίρες, στα οποία το ταχύτερο από αυτά, το Shanghai Maglev, κινείται με 482χλμ/ώρα.

Η όλη λογική του hyperloop βασίζεται στην αρχική ιδέα του Elon Musk, ο οποίος το 2013 έκανε λόγο για μία κάψουλα γεμάτη επιβάτες ή εμπορεύματα, η οποία θα κινείται σε σωλήνα με κενό αέρος με ταχύτητες αεροπλάνου. Οι σωλήνες αυτοί θα είναι είτε υπόγειοι είτε υπερυψωμένοι από το έδαφος και θα συνδέουν μεγάλες πόλεις. Το αποκάλεσε το “πέμπτο μέσο μεταφοράς” και υποστήριξε πως θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και ταξιδεύουμε.

Η Virgin Hyperloop ιδρύθηκε αρχικά ως Hyperloop Technologies, μετονομάστηκε σε Hyperloop One το 2016 και κατέληξε στη σημερινή ονομασία όταν εξαγοράστηκε από τον κροίσο της Virgin, Richard Branson.



Οι επικριτές της νέας τεχνολογίας θεωρούν πως ενώ είναι τεχνικά εφικτή, ίσως να μην είναι οικονομικά. Επίσης υπάρχουν πολλές ερωτήσεις ασφαλείας που μένουν να απαντηθούν.

Το να διατηρείς την ασφάλεια σε τόσο υψηλές ταχύτητες είναι πολύ σημαντικό και όλες οι απρόβλεπτες καταστροφές πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα. Αν κάνει σεισμό; Αν σπάσει ο σωλήνας κενού; Αν με κάποιο τρόπο η κάψουλα βγει από το σωλήνα; Σε τόσο υψηλές ταχύτητες, αυτά τα γεγονότα πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, οπότε η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. – Constanine Samaras, Carnegie Mellon University

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
https://unboxholics.com/news/tech/80256-i-virgin-hyperloop-oloklirose-tin-proti-epandromeni-dokimi-eikones

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης