Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Νικόλαος Μανωλάκος : Ζητά απαντήσεις για την καθυστέρηση στα έργα του μετρό στον Πειραιά.

Η καθυστέρηση στα έργα του μετρό στον Πειραιά και οι σημαντικές επιπτώσεις αυτής στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της πόλης είναι το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτής της ΝΔ, Νικόλαου Μανωλάκου, στους αρμόδιους υπουργούς.

Η καθυστέρηση στα έργα του μετρό στον Πειραιά και οι σημαντικές επιπτώσεις αυτής στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της πόλης είναι το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτής της ΝΔ, Νικόλαου Μανωλάκου, στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Μανωλάκος ζητά να μάθει «πότε θα γίνει η αποπεράτωση των εργασιών;» καθώς και αν υπάρχει σκέψη για τη «λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων πέριξ των υπό κατασκευή σταθμών του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά» και πότε αυτά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Το κείμενο της ερώτησης

Προς: Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Καθυστέρηση Έργων Μετρό στον Πειραιά

Κύριε Υπουργέ,

Το 2012, υπεγράφη μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η σύμβαση επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό «Αγία Μαρίνα-Πειραιάς» με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017.
Οι εργασίες κατασκευής στους σταθμούς Μανιάτικα, Λιμάνι και Δημοτικό Θέατρο, έφεραν περιορισμούς στη χρήση των χώρων, αλλαγές στην εμφάνιση και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες, στο σύνολό τους, συνετέλεσαν στη υπολειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, μεγάλος αριθμός των οποίων, με την εμφάνιση και της πανδημίας, ανέστειλαν την λειτουργία τους. Τα εναπομείναντα καταστήματα δίνουν καθημερινό αγώνα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.
Δυστυχώς, τόσο ο κορωνοϊός όσο και οι νέες καθυστερήσεις των έργων του Μετρό, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Ο χρόνος αποπεράτωσης των σταθμών έχει μετατεθεί από το 2017 στο 2022, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ παράδοσης έργου και οι παρακείμενες, των υπό κατασκευή σταθμών, επιχειρήσεις οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, σε εξαφάνιση, εάν η πολιτεία δεν παρέμβει για την στήριξη τους

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

• Πότε θα γίνει η αποπεράτωση των εργασιών;

• Σκέφτεστε τη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων πέριξ των υπό κατασκευή σταθμών του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, τέτοιων όπως
α. Εύλογη αποζημίωση
β. Φορολογικές ελαφρύνσεις

τα οποία μέτρα, από πλευρά πολιτείας είναι και δίκαια και ηθικά και αν ναι, πότε θα προβείτε στις ανάλογες ενέργειες;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νικόλαος Μανωλάκος,
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.


.tovima.gr