Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Οι Ελβετοί πρωταθλητές σιδηροδρομικών ταξιδιών.

Η Ελλάδα στις χώρες με το χαμηλό ποσοστό μετακινήσεων με τρένο.

Όσον αφορά τον αριθμό των ταξιδιών που έχουν πραγματοποιηθεί και τα χιλιόμετρα που ταξιδεύουν με το τρένο, οι άνθρωποι στην Ελβετία κατατάσσονται στην κορυφή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από την Ελβετική Ένωση για τον Ορθολογικό Οργανισμό Κυκλοφορίας (LITRA), ο Ελβετός χρησιμοποίησε το τρένο 74 φορές το 2019, ταξιδεύοντας συνολικά 2.505 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά την απόσταση που διανύθηκε ανά κάτοικο, η Ελβετία ξεχωρίζει ξεκάθαρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεύτερη κατάταξη είναι η Αυστρία (1.489 χλμ.), Η Σουηδία (1.415 χλμ), η Γαλλία (1.394 χλμ) και η Γερμανία (1.205 χλμ).

Και όσον αφορά τον αριθμό των ταξιδιών που κάθε κάτοικος έκανε κατά μέσο όρο το 2019, το ρεκόρ της Ελβετίας με 74 ακολουθείται από το Λουξεμβούργο (40). Η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία έφτασαν στην τρίτη θέση με 35 ταξίδια ανά χώρα.

Από την άλλη πλευρά, οι σιδηρόδρομοι υποφέρουν από χαμηλή δημοτικότητα και λιγότερο αναπτυγμένο δίκτυο σε άλλες χώρες, δείχνει η έρευνα της LITRA.

Αυτό συμβαίνει στην Εσθονία, όπου ένας μέσος άνθρωπος χρησιμοποίησε το τρένο μόνο 6 φορές, την Κροατία (5 φορές), τη Ρουμανία (4 φορές), τη Βουλγαρία (3 φορές) και την Ελλάδα (2 φορές).

Παλαιότερες διεθνείς μελέτες αξιολογούν με συνέπεια το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελβετίας ως το καλύτερο στην Ευρώπη «χάρη στην εξαιρετική ένταση χρήσης, κυρίως λόγω της κίνησης των επιβατών. Έχει επίσης μια καλή βαθμολογία για την ποιότητα των υπηρεσιών και μια πολύ καλή βαθμολογία για την ασφάλεια ». 

Και μια άλλη έρευνα , το The Great Train Comparison, συνέκρινε 16 μεγάλους ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης και ψήφισε τους ελβετικούς εθνικούς σιδηροδρόμους ως καλύτερους συνολικά. 

Ωστόσο, η LITRA σημειώνει ότι τα στοιχεία για το 2020 για την Ελβετία δεν θα είναι τόσο υψηλά.

«Η κίνηση των επιβατών ανακάμπτει αργά μόνο από τις ζημιές που προκλήθηκαν την άνοιξη από τον Covid-19. Στο τρίτο τρίμηνο, η ζήτηση παραμένει 30% χαμηλότερη από πέρυσι », σημείωσε ο οργανισμός.

thelocal.ch/20201127/the-swiss-are-the-european-champions-of-train-travel

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης