Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Τα drones και στην υπηρεσία των σιδηροδρόμων.

Αυξάνονται διαρκώς οι χρήσεις τους σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις

Όταν η Amazon πρότεινε για πρώτη φορά τη χρήση drones για παράδοση πακέτων το 2013, προκάλεσε αναταραχές. Η Google το 2014 αποκάλυψε ότι εργαζόταν σε ένα μυστικό πρόγραμμα παράδοσης drone και η NASA το 2015 ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).
Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες άρχισαν να προσφέρουν τα drones ως υπηρεσία, ενοικιάζοντας drone σε εταιρείες για να κάνουν αεροφωτογραφίσεις ή να τραβήξουν βίντεο για έρευνα και χαρτογράφηση και άλλες υπηρεσίες.
Μέχρι το 2018 η βιομηχανία των drones παρουσίαζε προβλήματα. Η ποιότητα των υλικών είχε βελτιωθεί, ενώ οι πιθανοί πιλότοι drone χρειάζονταν μόνο μια εξέταση δύο ωρών για να λάβουν την άδειά τους σύμφωνα με τους κανόνες της UAS, της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μεγάλες εταιρείες, που είχαν αναθέσει σε παρόχους υπηρεσιών τη διαχείριση drones, δημιούργησαν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις drone.
Το 2020 τα drones χρησιμοποιούνται πλέον συνήθως για αεροφωτογράφιση και βιντεογραφία, για την κάλυψη ζωντανών εκδηλώσεων, την παράδοση μικρών αντικειμένων και την έρευνα επικίνδυνων τόπων και καταστάσεων.

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Οι επιθεωρητές των σιδηροδρόμων, που συνήθιζαν να διακινδυνεύουν τις ζωές τους ενώ κρέμονταν από μεταλλικές γέφυρες ή πύργους ραδιοφώνων αρκετές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος για να επιθεωρήσουν τις σιδηροδρομικές κατασκευές, έχουν πλέον στραφεί στη χρήση της τεχνολογίας drone.
Η ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση (live streaming) από κάμερες μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) βολεύουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Όταν οι διευθυντές στο πεδίο και στα κεντρικά γραφεία μπορούν να δουν την ίδια ακριβώς εικόνα σε πραγματικό χρόνο, η κατανομή προμηθειών είναι πολύ πιο ακριβής» δήλωσε ο Μπομπ Μέντερ, ανώτερος διευθυντής μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων στην εταιρεία μεταφορών Union Pacific.
Για παράδειγμα, εικόνες που στάλθηκαν από αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του ποταμού Κέδρου το 2016 στη βόρεια Αϊόβα άλλαξαν το σχέδιο της Union Pacific για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής εκεί. Η ομάδα επισκευής πρόσθεσε περισσότερα υλικά στις ράγες – βράχους για να τις σταθεροποιήσουν – και έστειλαν προμήθειες και εξοπλισμό μέσα από μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή, που ήταν λιγότερο πλημμυρισμένη.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτρέπουν στους οργανισμούς να επιθεωρούν δυσπρόσιτες περιοχές και να παραδίδουν προμήθειες χωρίς να εκθέτουν τους υπαλλήλους στους πιθανούς κινδύνους» δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία διοίκησης επιχειρήσεων Accenture στην έκθεσή της σχετικά με τη χρήση αεροσκαφών στη βιομηχανία μηχανικών και κατασκευών.
Οι διαχειριστές έργου μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα του έργου από κάμερες των UAV και να παραμένουν ενημερωμένοι για την καθημερινή πρόοδο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα ενημερωμένες αποφάσεις και να αποφεύγουν τον προγραμματισμό καθυστερήσεων, σημείωσε η Accenture.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό drones στις επιχειρήσεις τους και ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτά. Η αγορά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 24%, σε συνολικά 515 εκατομμύρια δολάρια έως το 2030, προβλέπει η εταιρεία έρευνας αγοράς Frost & Sullivan.

topontiki.gr