Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Μαγνησία: Από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές με το Τρένο του Πηλίου.

Ακριβώς 10 η ώρα στον σταθμό Άνω Λεχωνίων το τρενάκι γνωστό και ως μουτζούρης σφυρίζει δίνοντας το ξεκίνημα μιας αξέχαστης διαδρομής.

Το συγκεκριμένο τρένο ακολουθεί μια διαδρομή μέσα στα καταπράσινα δάση του Πηλίου απο τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Πρόκειται για μια απο τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», έτσι λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. 

Η μοναδική στάση του τραίνου γίνεται μόνο για 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα , για να συνεχίσει κουνώντας τα βαγόνια του, μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών, μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών.

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από εδώ ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση.


travelstyle.gr