Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Το χωριό Κεντρικό της Μεσσηνίας η ιστορία του και ο σιδηρόδρομος.

Το Κεντρικό είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στο κέντρο πεδιάδας, εξ ου και το όνομά του, κοντά στην Πολίχνη και το Διαβολίτσι .
 Η παλαιότερη ονομασία του μέχρι το 1927 ήταν Κάτω Κούρταγα ή σκέτο Κούρταγα.
Η αλλαγή του ονόματος οφείλεται σε απόφαση της τότε κυβέρνησης να μετονομαστούν όλοι οι οικισμοί που είχαν τουρκόφωνα ονόματα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα Κούρταγα το είχε πάρει από κάποιον τούρκο αξιωματούχο, δηλαδή Αγά, με το όνομα Κούρτ, στον οποίο πιθανώς ανήκε η περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Άλλωστε σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες το χωριό υπήρχε πριν από την επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής το Κεντρικό στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν κόμβος διότι αρχικά δεν είχε κατασκευαστεί το σιδηροδρομικό τμήμα Μελιγαλάς –Κεντρικό. Έτσι οι επιβάτες από την Καλαμάτα έπρεπε να σταματήσουν στο Μελιγαλά και να επιβιβαστούν σε βαγόνια που τα έσερνα άλογα για να πάνε μέχρι το Κεντρικό και να παραλάβουν άλλο τρένο που ξεκινούσε από εκεί για την Τρίπολη.

Το Κεντρικό σήμερα είναι περιτριγυρισμένο από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι περίπου 100 κάτοικοί του ασχολούνται αποκλειστικά με αγροτικές εργασίες. Απέχει 38 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καλαμάτα, 35 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και μόλις 6 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά.


gargalianoionline.gr