Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Αυτά είναι τα μεγάλα έργα υποδομής ύψους 13 δισ. ευρώ της επόμενης τριετίας.

Η υλοποίηση της πρώτης φάσης της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, ύψους 1,8 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ), αποτελεί μόνο την αρχή της νέας γενιάς έργων υποδομής.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, τα τελευταία τρία χρόνια, με εξαίρεση το έργο ύψους 500 εκατ. ευρώ του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης που μόλις ξεκινάει και εσχάτως το έργο της εργολαβίας για την ολοκλήρωση του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας ύψους 150 εκατ. ευρώ, δεν έχει περάσει σε στάδιο υλοποίησης κανένα νέο μεγάλο έργο.
Ετσι, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε δεινή θέση, με την πλειονότητά τους να βασίζεται σε έργα στο εξωτερικό και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως π.χ. οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και η διαχείριση έργων παραχώρησης, για να τροφοδοτήσουν την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άμεση η ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή προώθηση μιας σειράς έργων, τα οποία είτε έχουν ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με τους γνωστούς «ελληνικούς» ρυθμούς, είτε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Το υπουργείο Υποδομών έχει προετοιμάσει μια λίστα με έργα συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ (σε αυτά περιλαμβάνεται και το έργο της γραμμής 4 του μετρό), τα οποία φιλοδοξεί να έχει προωθήσει μέχρι το 2023. 

Σιδηροδρομικά έργα 

Κεντρικό ρόλο στη νέα γενιά μεγάλων έργων αναμένεται να δια-δραματίσουν τα σιδηροδρομικά έργα, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ξάνθη, η λεγόμενη ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία, όπως επίσης και έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου και ηλεκτροκίνησής του. Ωστόσο, περίπου 3 δισ. ευρώ σιδηροδρομικών έργων προωθούνται μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία απαιτεί σημαντικό χρόνο, για την ωρίμανση των αντίστοιχων διαγωνισμών.

Οδικοί άξονες

Πιο άμεσα έργα θεωρούνται οι οδικοί άξονες Πάτρας – Πύργου και ο βόρειος τομέας του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας, δηλαδή το τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για συμβάσεις ύψους 650-700 εκατ. ευρώ, αμφότερες των οποίων αναμένουν την έγκριση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο Πάτρας – Πύργου εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να εκκινήσει το καλοκαίρι του 2021, με ανάδοχο την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού, ενώ για το έτερο έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπάρχει αισιοδοξία ότι επίσης θα εκκινήσει εντός του 2021. Παράλληλα, οι εταιρείες παραχώρησης αναμένεται να αναλάβουν και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων που διαχειρίζονται, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Στην Κρήτη κυριαρχούν τα έργα του βόρειου οδικού άξονα (ΒΟΑΚ) ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την ανατολική περιφερειακή οδό της πόλης, έργο 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθείται και η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά της πόλης, έργο της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καν εκκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Ελληνικό 

Στην Αττική κυριαρχεί ασφαλώς το έργο του Ελληνικού, όπου κατ’ αρχάς 950 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την κατασκευή του έργου του καζίνο, που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα είναι εφικτό να εκκινήσει σε περίπου 12 μήνες από σήμερα, όταν και θα έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες άδειες. Επίσης, σημαντικά έργα υποδομής ύψους 500 εκατ. ευρώ θα προωθηθούν και από τον όμιλο της Lamda Development εντός του 2021. Αντιθέτως, το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλάζει σχεδιασμό. Πλέον, όπως έχει ανακοινωθεί, θα επιμεριστεί σε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, που θα προκηρυχθούν σταδιακά την περίοδο 2021-2022.

businessnews.gr