Κι αν το φυσικό τους περιβάλλον είναι η θάλασσα, για το ταξίδι τους από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα επιλέγουν σταθερά το ...τρένο.
Πρόκειται για τις θαλάσσιες χελώνες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βγαίνουν στη στεριά του νομού Λάρισας και από εκεί ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στην πλησιέστερη δομή φιλοξενίας και φροντίδας.
Αφορμή του δημοσιεύματος μία προ ημερών ακόμα περισυλλογή χελώνας από τον Αγιόκαμπο που εν τέλει έφτασε με ασφάλεια μέχρι τον Σύλλογο Προστασίας «Αρχέλων».
Αφορμή του δημοσιεύματος μία προ ημερών ακόμα περισυλλογή χελώνας από τον Αγιόκαμπο που εν τέλει έφτασε με ασφάλεια μέχρι τον Σύλλογο Προστασίας «Αρχέλων».
Επρόκειτο για μια θαλάσσια χελώνα βάρους 12 περίπου κιλών η οποία βρέθηκε στα παράλια του νομού από λουόμενους που ειδοποίησαν άμεσα το Λιμενικό. Οι άνδρες της υπηρεσίας βρέθηκαν στο σημείο και αφού περισυνέλεξαν το άτυχο ζωντανό, το μετέφεραν αμέσως στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Από εκεί με την πρώτη αμαξοστοιχία οδηγήθηκε μέσα σε ένα κουτί στην Αθήνα όπου και ανέλαβαν οι ειδικοί τη φροντίδα της.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πολλά τέτοια περιστατικά και συνήθως μας ειδοποιούν οι λουόμενοι» εξηγεί στην «Ε» ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Λάρισας κ. Χρήστος Αντωνίου και τονίζει πως «είναι ευχή όλων να τις βρίσκουμε τουλάχιστον ζωντανές, καθώς οι μισές περίπου που ξεβράζονται είναι νεκρές». Πλέον όπως εξηγεί, έχει βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μ’ αυτόν τον τρόπο δεν χάνεται χρόνος που είναι πολύτιμος.
«Η τελευταία χελώνα που μεταφέραμε στην Αθήνα ήταν περίπου 12 κιλά, όμως υπήρχε και μια που είχε πολλαπλάσιο βάρος πριν κάποιους μήνες» λέει από την πλευρά του στην «Ε» άνθρωπος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υπογραμμίζει ότι η μεταφορά γίνεται με τους εργαζόμενους να προσέχουν διαρκώς την κατάσταση υγείας της χελώνας δίνοντάς της το απαραίτητο νερό διαρκώς, αλλά διατηρώντας την και σε κατάλληλη θερμοκρασία στον χώρο. «Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να μας φέρνει χελώνες το Λιμενικό θεωρήσαμε μεγάλη μας ευθύνη να τις περιθάλψουμε με αγάπη και φροντίδα και να τις μεταφέρουμε με ασφάλεια στον προορισμό τους που είναι η Αθήνα».
Οι χελώνες που φεύγουν από τη Λάρισα, καταλήγουν στον «Αρχέλωνα» που είναι ένας σύλλογος, ο οποίος έχει σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους από το 1983. Μέσα από την πολύχρονη δραστηριότητά τους έχουν δοκιμαστεί και αναπτυχθεί συστηματικά δράσεις που αφορούν τις θαλάσσιες χελώνες.
«Οι δράσεις μας υποστηρίζουν στην πράξη την προστασία και τα στοιχεία που συλλέγουμε έχουν στόχο να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες» εξηγούν διαδικτυακά εκπρόσωποι του συλλόγου. «Για παράδειγμα, η προστασία στις παραλίες ωοτοκίας συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα διαχείρισης του παράκτιου χώρου σε σχέση με τον τουρισμό.
Η παράκτια δόμηση, η θαλάσσια αναψυχή, οι υποδομές εξυπηρέτησης των λουομένων, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, τους επισκέπτες αλλά και τις θαλάσσιες χελώνες.
Η διάσωση και περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών έδειξαν το μεγάλο πρόβλημα με τα πλαστικά στη θάλασσα αλλά και το πρόβλημα εμπλοκής των χελωνών στα αλιευτικά εργαλεία.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το δίκτυο εκβρασμών δείχνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.
Σημαντικό ρόλο στις δράσεις μας παίζει ο εθελοντισμός που φέρνει τον άνθρωπο στο προσκήνιο, και δίνεται έτσι η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στην προστασία.
Με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική αγωγή δίνεται μια ευκαιρία σε όλους, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, για να κατανοηθεί η σημασία της παραλίας και της θάλασσας που ανήκει σε όλους μας, αλλά και στη φύση.
Ακόμη, τα στοιχεία που συλλέγονται από τις δράσεις του «Αρχέλωνα» επικοινωνούνται σε πολλά επίπεδα και συνεισφέρουν στην εκτίμηση της κατάστασης των θαλάσσιων χελωνών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο».
*Από το τμήμα Λιμενικού της Λάρισας γίνεται γνωστό πως όταν διαπιστώσει κάποιος την ύπαρξη μιας τραυματισμένης χελώνας στην παραλία να ειδοποιεί αμέσως την υπηρεσία για να μην χαθεί καθόλου χρόνος.
Του Κώστα Γκιάστα
.eleftheria.gr