Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το πιο βασικό για να μην κολλήσεις σε λεωφορεία και τρένα.

Καθώς ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές, ο πληθυσμός και η κίνηση στις πόλεις επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός, που εξακολουθεί εδώ και μήνες να είναι μεταδοτικός κι επικίνδυνος, είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να εξαπλωθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χιλιάδες κόσμου δεν έχουν την επιλογή για τηλεργασία, ούτε και εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στην δουλειά. Ο συνωστισμός σε λεωφορεία και τρένα είναι αναπόφευκτος και γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας μεγάλη προσοχή για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2.

Τι κάνουμε γενικά σε κάθε δημόσια μετακίνηση ΠΡΙΝ φύγετε από το σπίτι προς τη δουλειά, ή το αντίστροφο, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, πλύνετε ΞΑΝΑ τα χέρια σας με τον ίδιο τρόπο.

Σε όλη τη διαδρομή αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Καλύψτε το στόμα σας με τον αγκώνα ή με μαντηλάκι αν θέλετε να βήξετε (έστω και το απλό βήξιμο που δεν οφείλεται απαραίτητα σε ασθένεια) ή να φτερνιστείτε.

Πετάξτε το μαντηλάκι στα σκουπίδια ή βάλτε το στην τσέπη σας και απολυμάνετε αμέσως τα χέρια σας με απολυμαντικό. Όσο μπορείτε και είναι εφικτό, μην ξεχνάτε να κρατάτε αποστάσεις από τους γύρω σας. Όταν στεκόμαστε στην στάση για το λεωφορείο ή στην πλατφόρμα για το τρένο, δεν είναι ανάγκη να πιέζουμε ο ένας τον άλλο για να μπούμε.

ΥΠΟΜΟΝΗ και σιγά-σιγά όλοι θα μπουν στο λεωφορείο ή το τρένο! Φοράμε ΠΑΝΤΑ μάσκα. Δεν έχει σημασία αν είστε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Εφόσον είστε κοντά σε άλλους ανθρώπους φοράτε πάντα την μάσκα σας.

Κορωνοϊός: Το πιο σημαντικό πράγμα για να μην κολλήσεις σε λεωφορεία και τρένα ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ καμία από τις επιφάνειες που βλέπετε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Τέτοιες είναι: οθόνες αφής

πάγκοι στα γκισέ

χειρολαβές

πόρτες

καθίσματα

παράθυρα

τα στηρίγματα στις κυλιόμενες σκάλες

περιστροφικές πόρτες

και γενικά, οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να αγγίξει ο καθένας Εάν δεν είναι εφικτό να αποφύγετε την επαφή με αυτές τις επιφάνειες (π.χ. είναι απόλυτα λογικό να κρατιέστε από κάπου για να στηρίζεστε μέσα σε λεωφορεία και τρένα) τότε μην βγάζετε ποτέ από την σκέψη σας τα εξής:

ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΩ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ!

Δεν φτιάχνω την μάσκα μου Δεν ξύνομαι γιατί κάτι νιώθω να με τρώει Δεν σκουπίζω τον ιδρώτα Δεν φτιάχνω καλύτερα τα γυαλιά ηλίου/οράσεως που φοράω ΚΑΝΩ ΥΠΟΜΟΝΗ μέχρι να βγω από το λεωφορείο ή το τρένο και να πλύνω ΕΠΙΤΟΠΟΥ τα χέρια μου με απολυμαντικό Εφόσον δεν μπορούμε να αποφύγουμε σε κάποιες περιπτώσεις τον συγχρωτισμό, πρέπει τουλάχιστον να είναι ο καθένας μας συνεπής σε αυτούς του κανόνες.

kontranews.gr