Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Αναδρομικά: Ποιοι τα δικαιούνται και ποιες είναι οι παγίδες.


Διευκρινίσεις για τα αναδρομικά, τα ποσά που θα δοθούν σε συνταξιούχους ανά ταμείο και τις κατηγορίες των δικαιούχων έδωσε, μέσω της ΕΡΤ, ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος. Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν κυμαίνονται από 500 έως και 3.500 ευρώ, εφάπαξ και εντός του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Ο ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος, αναφερόμενος στα αναδρομικά και την καταβολή τους, σημείωσε ότι υπολογίζονται σε 800.000 – 900.000 οι δικαιούχοι, ενώ επισήμανε ότι υπάγονται σε τρεις κατηγορίες.
Στην 1η κατηγορία ανήκουν εκείνοι που και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ ή άθροισμα κύριας σύνταξης και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά που θα δώσει η κυβέρνηση και εάν κριθεί δικαστικά ότι δικαιούνται επιπλέον ποσά, θα τους καταβληθούν.
Η 2η κατηγορία περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Με την καταβολή ποσού από την κυβέρνηση θα αποσβεστεί οποιαδήποτε άλλη απαίτησή τους. Έχουν μία περίοδο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο να σκεφθούν εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγωγή.
Εάν λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο ποσό της κύριας σύνταξης, αποσβένονται όλες οι απαιτήσεις, είτε προέρχονται από την κύρια, την επικουρική, τα δώρα κ.ά., ακόμα και αυτές που δεν έχουν κριθεί, βάσει της σχετικής τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση.
Στην 3η κατηγορία ανήκουν όλοι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει αναδρομικά και με βάση την 5ετή παραγραφή ή αν την έχουν διακόψει, κάνοντας αίτηση, μπορούν και το επόμενο διάστημα να κάνουν προσφυγή.


newsit.gr