Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Πρόταση για συνδυασμό του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου με την επέτειο των 200 χρόνων.


Μια πρόταση, ενισχυτική της όλης προσπάθειας για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατέθεσε με σχετική επιστολή της στον περιφερειάρχη η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στην επιστολή προς τον κ. Νίκα ζητείται η συνεργασία και η στήριξη της Περιφέρειας σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή ιδέα».

Στα Πεδία Μαχών

Ειδικότερα, η Ελληνική Εταιρεία αναφέρεται στο πρόγραμμα με την ονομασία «Με το Σιδηρόδρομο του Τρικούπη στα Πεδία Μαχών του 1821», το οποίο -όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά η πρόεδρός της Λυδία Καρρά και η συντονίστρια του έργου, αρχιτέκτονας πολεοδόμος, Ειρήνη Φρεζάδου, οι οποίες υπογράφουν την εν λόγω επιστολή- «αξιοποιεί συνδυαστικά τη διπλή πρόκληση που αποτελεί το έτος 2021 για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλαδή, αφενός, την εθνική επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και την κήρυξη του έτους 2021 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων».

Πελοποννησιακός σιδηρόδρομος

Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί συνέχεια της από 2016 σχετικής πρωτοβουλίας «CODE PELOPONNESE» των Πολυτεχνείων FTH Ζυρίχης, του Εθνικού Μετσόβιου και του Πανεπιστημίου Πατρών, στοχεύει στη διάσωση και αξιοποίηση για μεικτή, επιβατική και τουριστική χρήση του συνόλου του Πελοποννησιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου μετρικού εύρους κατά το παράδειγμα των Albula & Bernina Express της Ελβετίας, αλλά και στη σύνδεση των σιδηροδρομικών σταθμών με τους παρακείμενους ιστορικούς τόπους και πεδία μαχών του 1821.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η αναβίωση του μετρικού δικτύου με σύγχρονο τρόπο, αλλά και απόλυτο σεβασμό των μοναδικών χαρακτηριστικών της ιστορικής γραμμής, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στη χωρική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των αντίστοιχων ορεινών και ημιορεινών περιοχών.


tharrosnews.gr