O πρώτος διαγωνισμός για τις τοπογραφικές μελέτες προχωρά και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 12 μήνες και στόχος είναι μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου ο διαγωνισμός να υπογραφεί. Μπορεί στα έργα για τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης να έχει δοθεί μεγάλη σημασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση τους, παράλληλα όμως προχωρά και ο σχεδιασμός για τις επόμενες επεκτάσεις του συστήματος. Εκτός από την επέκταση προς τα δυτικά που προηγείται μιας και θα εξυπηρετεί πολυπληθείς περιοχές, στο προσκήνιο βρίσκεται και η επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος διαγωνισμός για τις τοπογραφικές μελέτες προχωρά και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 12 μήνες και στόχος είναι μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου ο διαγωνισμός να υπογραφεί. Οι τοπογραφικές μελέτες αφορούν τοπογραφικές αποτυπώσεις για την επέκταση που θα έχει μήκος 6χλμ και 4 νέους σταθμούς. Η εκτιμώμενη αξία είναι 254.150 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ενώ ο ανάδοχος έδωσε προσφορά για 55.785 ευρώ. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μία στρατηγική επέκταση
Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την αρχή από μία σειρά διαγωνισμών μελετών που στόχο θα έχουν την ωρίμανση του έργου μέχρι το 2023 προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί. Ταυτόχρονα τρέχει ακόμα ένας διαγωνισμός για τις γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, προκειμένου να διερευνηθεί το υπέδαφος στην περιοχή της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στην περιοχή της Επέκτασης του Αμαξοστασίου Πυλαίας.
Αυτή είναι η αρχή για την ωρίμανση του έργου που θα φέρει το Μετρό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, μία πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό που ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, φτάνει στο σταθμό Πατρικίου, συνεχίζει προς Καλαμαριά και από εκεί ξεκινώντας από τον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ κινείται υπέργεια πάνω σε γέφυρα για περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι οι: ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και τερματικός είναι ο σταθμός ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Το Μετρό πάει υπέργεια στο Αεροδρόμιο
Όπως φαίνεται έχει προκριθεί η λύση της υπέργειας γραμμής. Με τον όρο "υπέργεια γραμμή" εννοούμε μία γέφυρα στην οποία θα κινείται το Μετρό και θα υπάρχουν οι σταθμοί του. Οι συρμοί του Μετρό μετά την ΜΙΚΡΑ θα αναδύονται στην επιφάνεια (όπως αντίστοιχα γίνεται στην Αθήνα στη γραμμή προς Αεροδρόμιο μετά το σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ) και στη συνέχεια θα συνεχίζουν πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη γέφυρα η οποία θα καταλήγει στο "Μακεδονία".
Στην περίπτωση της υπέργειας γραμμής αποφεύγονται τα προβλήματα ενός υπόγειου έργου (ύπαρξη αρχαιολογικών, υπόγειων ρεμάτων, γεωλογικά ή άλλα θέματα) και οι απαλλοτριώσεις ενός επίγειου έργου (δηλαδή στην επιφάνεια του δρόμου όπου θα απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια για μια διπλή γραμμή με μεγάλο πλάτος η οποία εκτός των άλλων θα απαιτούσε πολλά και ακριβά συνοδευτικά έργα όπως ανισοπεδοποιήσεις σε διασταυρώσεις με οδικές αρτηρίες).
Παράδειγμα υπέργειας "αεροδρομιακής" γραμμής Μετρό έχουμε στην Κοπεγχάγη από το "αδελφό" σύστημα Μετρό που υπάρχει εκεί και το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη επέκταση που ουσιαστικά κλείνει τα έργα στα ανατολικά της πόλης.
news247.gr