Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το τρένο.


Γαλλική πολεμική ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Υπόθεση 

Το 1944, ένας Γερμανός Συνταγματάρχης δίνει την εντολή να συγκεντρωθούν αμέτρητα έργα Τέχνης που είχαν κλαπεί από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και να φορτωθούν σ’ ένα τρένο το οποίο θα τα μεταφέρει από το Παρίσι, στη Γερμανία. Μια αντιστασιακή ομάδα αναλαμβάνει να σταματήσει το τρένο. 
Λίγα λόγια για τη ταινία

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Le front de l’art» του Rose Valland, του ιστορικού τέχνης στο Galerie nationale du Jeu de Paume, το οποίο καταγράφει τα αποθηκευμένα έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από τους Γερμανούς από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές τέχνης σε όλη τη Γαλλία και ταξινομήθηκαν για αποστολή στη Γερμανία στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πραγματική αναχαίτιση του τρένου ήταν εμπνευσμένη από τα πραγματικά γεγονότα που περιλάμβαναν το τρένο Νο. 40.044 καθώς κατασχέθηκε και εξετάστηκε από τον Αλεξάντερ Ρόζενμπεργκ των ελεύθερων γαλλικών δυνάμεων έξω από το Παρίσι τον Αύγουστο του 1944. Όταν οι στρατιώτες του άνοιξαν τις πόρτες του βαγονιού, είδαν έργα τέχνης που κάποτε είχαν εμφανιστεί στο σπίτι του πατέρα του, του έμπορου τέχνης Πολ Ρόσενμπεργκ, ενός από τους σημαντικότερους εμπόρους μοντέρνας τέχνης στο κόσμο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος:The Train
Σκηνοθεσία:Άρθουρ Πεν, Τζον Φράνκεχάιμερ
Σενάριο:Φρανκ Ντέιβις, Φράνκλιν Κοέν

Παίζουν:Πωλ Μπόνιφας, Μίτσελ Σάιμον, Βολφγκανγκ Πράις,
Πωλ Σκόφηλντ, Σουζάν Φλον, Αλμπερτ Ρέμι, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ζαν Μορώ
Παραγωγή:Jules Bricken

Διάρκεια:133'
Χώρα:Γαλλία, ΗΠΑ
Έτος:1964


monopoli.gr