Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Η κυκλοφορία του New Silk Road έχει μεγάλη συμφόρηση στα σύνορα Κίνας-Καζακστάν.

Διοικητικό κτίριο κοντά στην Χοργό.  Φωτογραφία: Alexandru PanoiuΗ σιδηροδρομική κυκλοφορία στο New Silk Road αντιμετωπίζει έντονη συμφόρηση στο Alashankou-Khorgos, την κύρια συνοριακή διέλευση μεταξύ Κίνας και Καζακστάν. Τα τρένα από την Κίνα προς την Κεντρική Ασία έχουν σταματήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ τα τρένα με προορισμό την Ευρώπη αναμένεται να έχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Ένας μεγάλος αριθμός αμαξοστοιχιών και περιορισμένης χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό έχουν αναφερθεί ως ο λόγος της συμφόρησης.
Τη Δευτέρα, όλες οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές προς την Κεντρική Ασία σταμάτησαν μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό γίνεται για την απελευθέρωση της χωρητικότητας στο κορεσμένο σημείο των συνόρων. Οι ημερομηνίες αναχώρησης για τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν σύντομα από τη Γενική Διοίκηση Σιδηροδρόμων στην Κίνα. Δημοφιλείς προορισμοί στην Κεντρική Ασία είναι το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Καθυστέρηση του Erenhot

Εκτός από το συνοριακό σημείο Alashankou-Khorgos, η κινεζική-μογγολική διέλευση του Erenhot αντιμετωπίζει συμφόρηση ως αποτέλεσμα πλημμυρισμένης σιδηροδρομικής γραμμής στη Μογγολία. Οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τον σιδηρόδρομο την Κυριακή σε οκτώ διαφορετικά σημεία σε μια έκταση 53 χιλιομέτρων μεταξύ Χορωδίας και Ουλάν Μπατόρ. Η ανακατασκευή χρειάστηκε τουλάχιστον έως την Τετάρτη, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα σύνορα.

Η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει για λίγο. Η Yuxinou, μια μεγάλη εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ενημέρωσε τους πελάτες της ότι «η συμφόρηση και οι καθυστερήσεις στα περισσότερα συνοριακά σημεία και τερματικούς σταθμούς, επίσης στην κινεζική πλευρά, θα διαρκέσουν για ένα χρονικό διάστημα. Άλλοι μιλούν για ένα σημαντικό αντίκτυπο που πρέπει να αντιμετωπίσει ο καθένας.

railfreight.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης