Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Η Ιαπωνία στοχεύει να ξεκινήσει την εφαρμογή παρακολούθησης επαφών coronavirus την επόμενη εβδομάδα

 Η Ιαπωνία στοχεύει να λανσάρει μια εφαρμογή smartphone που βασίζεται σε τεχνολογία από την Apple Inc και την Google της Alphabet Inc, την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού παρακολουθώντας στενή επαφή με αυτούς που έχουν μολυνθεί, δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.


Τα smartphone με εγκατεστημένη την εφαρμογή μπορούν να ανιχνεύσουν το ένα το άλλο μέσω ασύρματου Bluetooth μικρής εμβέλειας και να καταγράψουν αυτούς που έχουν έρθει σε στενή επαφή.
Εάν ένας χρήστης τηλεφώνου βρεθεί ότι έχει μολυνθεί, άτομα που πέρασαν περισσότερο από 15 λεπτά σε ακτίνα ενός μέτρου (3,3 πόδια) από αυτό το άτομο κάποια στιγμή τις προηγούμενες 14 ημέρες, θα ειδοποιηθούν ότι ήταν σε στενή επαφή με μολυσμένο από κοροναϊό, άτομο και να σας ζητηθεί να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Ένα τέτοιο μήνυμα θα σταλεί μόνο εάν το μολυσμένο άτομο δώσει τη συγκατάθεσή του και το άτομο με θετική διάγνωση θα παραμείνει ανώνυμο στους παραλήπτες της ειδοποίησης.
«Γνωρίζοντας την πιθανότητα να έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό για το νέο κοροναϊό, οι χρήστες (app) μπορούν να λάβουν έγκαιρη υποστήριξη από ένα κέντρο δημόσιας υγείας όπως η πρόσβαση σε διαγνωστικό τεστ», ανέφερε δήλωση του υπουργείου Υγείας.
"Αναμένουμε ότι η αύξηση του αριθμού των χρηστών θα συμβάλει στην πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης".
Δεκάδες χώρες έχουν ξεκινήσει ή σχεδιάζουν εφαρμογές ανίχνευσης επαφών για να ενημερώνουν γρήγορα τους ανθρώπους για πιθανή έκθεση σε κοροναϊούς καθώς προσπαθούν να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους, παρόλο που τέτοιες μέθοδοι πυροδότησαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Για να δώσει στους χρήστες smartphone προστασία απορρήτου, η εφαρμογή που θα κυκλοφορήσει η Ιαπωνία δεν συλλέγει ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσία χρήστη και άλλα προσωπικά στοιχεία, ανέφερε το υπουργείο.
Η Ιαπωνία δεν υπέστη την εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊούς που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες άλλες χώρες. Έχει αναφέρει περίπου 17.300 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 922 γνωστούς θανάτους μέχρι σήμερα.

(Αναφορά από τον Kiyoshi Takenaka, Επιμέλεια από τον William Maclean)

Πηγή: Reuters, channelnewsasia.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης