Αν και η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης δεν είναι λίγοι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους με αστικές συγκοινωνίες.
Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς που αφορούν τόσο στους χρόνους διέλευσης όσο και στον περιορισμένο αριθμό επιβατών που μπορούν να εισέλθουν στο όχημα.
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών τις ώρες αιχμής δεν υπάρχουν αλλαγές στις συχνότητες, ωστόσο τις υπόλοιπες ώρες λεωφορεία, τρόλει, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ έχουν πιο αραιά δρομολόγια.
Παράλληλα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης μπαίνει όριο στον αριθμό των επιβατών που επιτρέπεται να επιβιβάζονται στα αστικά λεωφορεία με στόχο την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.
Σύμφωνα με επιτρέπεται πλέον να επιβιβάζεται αριθμός επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος
Ο περιορισμός αφορά όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, σε κάθε ταξί επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη, ενώ δεύτερος επιβάτης επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύει τον πρώτο για μεταφορά σε ιατρική μονάδα.
Ωστόσο για μεταφορά με τα ΜΜΜ η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά την μετακίνηση με ειδική άδεια, είτε αυτή αφορά μήνυμα από το τηλέφωνο είτε αφορά γραπτό έγγραφο από την εργασία. Οι έλεγχοι στα αστικά μέσα είναι πολύ συχνοί και μάλιστα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες και όχι δειγματοληπτικά. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους άδεια με το λόγο μετακίνησής τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ όπως και κάθε πολίτης που μετακινείται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΑ έχει προχωρήσει και σε μία σειρά από νέα μέτρα τα οποία αφορούν:
Την είσοδο των επιβατών από τη μεσαία ή την πίσω πόρτα. Οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ δεν εισέρχονται πλέον από την μπροστινή πόρτα. Μάλιστα σε πολλά λεωφορεία υπάρχουν προστατευτικά ώστε οι επιβάτες να μην πλησιάζουν τον οδηγό εξασφαλίζοντας την απόσταση που απαιτείται.
Τις εκτεταμένες απολυμάνσεις. Κάθε βράδυ όλα τα οχήματα των ΜΜΜ απολυμαίνονται από ειδικές ομάδες ώστε όταν ξεκινούν δρομολόγια την επόμενη ημέρα να μην κινδυνεύουν οι επιβάτες.
Διακόπηκαν τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια Παρασκευής και Σάββατου του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.
Τέλος καλό θα είναι οι επιβάτες να κάνουν συναλλαγές με κάρτες για την έκδοση εισιτηρίων και καρτών και όχι με χαρτονομίσματα. Στόχος είναι ο περιορισμός μετάδοσης του κορονοϊού σε εργαζόμενους και επιβάτες.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν δείχνουν ότι οι μεταφορές με αστικές συγκοινωνίες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η μεγαλύτερη κίνηση πραγματοποιείται πλέον με λεωφορεία και όχι με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Συμμορφωθείτε λοιπόν με τα νέα μέτρα και μετακινηθείτε και ασφάλεια!
Μαρία Μόσχου
movenews.gr