Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

JNR Class D51 – o «γυμνοσάλιαγκας» των ιαπωνικών σιδηροδρόμων. Δείτε εικόνες και video.

H Class D51 ή αλλιώς «Namekuji-gata» ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς ατμομηχανές στα χρονικά των σιδηροδρόμων της ασιατικής ηπείρου. 


H «Class D51» ήταν μια προηγμένη ατμομηχανή της ύστερης εποχής της χρήσης της τεχνολογίας του ατμού στον κλάδο των σιδηροδρόμων, που κατασκευάστηκε σε μεγάλους αριθμούς από το 1936 μέχρι το 1951, για λογαριασμό των Ιαπωνικών Εθνικών Σιδηροδρόμων (Japanese National Railways, JNR). 

Οφείλει το υποκοριστικό της («Namekuji-gata», που σημαίνει «γυμνοσάλιαγκας») στο ιδιαίτερο σχήμα που της έδωσε ο ταλαντούχος σχεδιαστής Hideo Shima, εμπνευστής μετέπειτα του θρυλικού τραίνου υψηλής ταχύτητας «Shinkansen». Νωρίτερα, είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό της πρώτης ιαπωνικής τρικύλινδρης ατμομηχανής (C53), που ήταν βασισμένη στην εισαχθείσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «C52». 

Χαρακτηριστικά 

Mε διάταξη τροχών «2-8-2» (δύο μη κινητήριοι τροχοί στο εμπρός τμήμα, οκτώ μεγαλύτεροι των υπολοίπων και κινητήριοι στη συνέχεια, δύο μη κινητήριοι αμέσως μετά) η «Class D51» είχε μήκος 19,73 μέτρα και ζύγιζε 77 τόνους (123 με πλήρες φορτίο) και μπορούσε να ταξιδέψει με ταχύτητα μέχρι 85 χιλιόμετρα την ώρα. 

Οι περισσότεροι από τους κατασκευαστικούς ομίλους που ανέλαβαν την παραγωγή της είναι πολύ γνωστοί μας σήμερα από την επιτυχημένη εμπλοκή τους και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους (Kawasaki Heavy Industries, Rolling Stock Company, Hitachi, Mitsubishi Heavy Industries). Bασισμένη στα μηχανικά μέρη του μοντέλου που διαδέχθηκε (D50), «έζησε» τα δεινά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά από τα χαλύβδινα επιμέρους στοιχεία της έδωσαν τη θέση τους στο ξύλο. 

Καριέρα εκτός Ιαπωνίας 

Ένας αριθμός από «Class D51» ξέμειναν στο Karafuto (σημερινό Sakhalin της Ρωσίας) τις τελευταίες ημέρες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του Ιαπωνικού Στρατού από την περιοχή, όταν επιτέλους ο Στάλιν πείστηκε να κηρύξει τον πόλεμο στην αυτοκρατορία του Χιροχίτο.

 Οι Σοβιετικοί Σιδηρόδρομοι δεν άφησαν τις ατμομηχανές αυτές να πάνε χαμένες, χρησιμοποιώντας τις στα δικά τους δρομολόγια μέχρι το 1979. Δύο από αυτές παραμένουν σε κατάσταση καλής λειτουργίας στο σιδηροδρομικό σταθμό Yuzhno-Sakhalinsk, ενώ άλλες δύο ακινητοποιημένες και με σημαντικές ελλείψεις βρίσκονται στα βόρεια της ομώνυμης πόλης. Όσο για τους σιδηρόδρομους της Ταϊβάν, απέκτησαν την «Class D51» με πιο... κομψό τρόπο την περίοδο 1936-1944, όταν οι Kawasaki, Kisha Seizο και Hitachi κατασκεύασαν 32 μονάδες αυτού του τύπου ύστερα από παραγγελία, οι οποίες ταξινομήθηκαν ως «DT650». 

Το 1951 η χώρα που άλλοτε γνωρίζαμε περισσότερο ως Εθνικιστική Κίνα προμηθεύτηκε άλλες πέντε ατμομηχανές «Class D51», τρεις κατασκευασμένες από την Kisha Seizο και δύο από την Mitsubishi Heavy Industries. Η τελευταία παρέδωσε το 1950 ακόμη δύο ατμομηχανές αυτής της σειράς, στους Κορεατικούς Σιδηροδρόμους. 

Σήμερα... 

Συνολικά κατασκευάστηκαν 1.115 ατμομηχανές της Σειράς D51, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλο σιδηροδρομικό μοντέλο που δημιουργήθηκε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

 Περισσότερες από 170 επιβιώνουν ως τις ημέρες μας και τουλάχιστον τέσσερις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. 

Video 

Σπύρος Χατήρας 
Φωτογραφίες: pikdo.biz