Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Στις Μηλιές του Πηλίου.

Οι Μηλιές μοιάζουν να κολυμπούν σε μια πράσινη θάλασσα οργιαστικής βλάστησης.

Ενα από τα πιο ιστορικά χωριά της Θεσσαλίας, που τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα της Μαγνησίας, θα χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία για τις εξορμήσεις μας σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του νότιου και του δυτικού Πηλίου
Είτε έρχεσαι από τον παραλιακό δρόμο είτε επιλέξεις την ορεινή διαδρομή που περνά από Αγιο Βλάσιο, Πινακάτες, Βυζίτσα, οι Μηλιές σού αποκαλύπτονται σταδιακά. Καθώς ο οικισμός μοιάζει να κολυμπάει σε μια πράσινη θάλασσα οργιαστικής βλάστησης, δυσκολεύεσαι να σχηματίσεις μια σαφή εικόνα για τα όριά του. Ο δρόμος κόβει στα δύο το χωριό και την πάντα πολυσύχναστη πλατεία του, ενώ στενότερα καλντερίμια, φεύγοντας δεξιά και αριστερά, χάνονται στις ανηφορικές γειτονιές.

Βέβαια δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση να διασχίσεις το χωριό με το αυτοκίνητό σου, αφού τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός από κάθε είδους οχήματα. Οχι σπάνια, λεωφορεία μπλοκάρονται στο ύψος του μεγαλόπρεπου ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου βρίσκεται η αγορά του χωριού. Ωστόσο οι Μηλιές τελικά θα σε κερδίσουν με την υπέροχη φύση τους, τις καταπράσινες εξοχές, τα όμορφα αρχοντικά, τους ποιοτικούς ξενώνες, τα παραδοσιακά μονοπάτια και την υπέροχη θέα.

Το Πήλιο είναι βουνό «παντός καιρού». Φυσικά οι περισσότεροι επισκέπτες, κυρίως αυτοί που προτιμούν τη θάλασσα, επιλέγουν να έρθουν το καλοκαίρι. Ομως οι Μηλιές, καθώς διαθέτουν άριστη υποδομή, έχουν φανατικούς φίλους και τον χειμώνα, αλλά αναμφίβολα η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, με τα εκτυφλωτικά της χρώματα και τα μεθυστικά αρώματα κυριολεκτικά να μεταμορφώνουν το τοπίο και τη διάθεση.

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω

Από Αθήνα για Βόλο θα χρειαστεί να διανύσετε 330 χλμ. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας απέχει από τη Θεσσαλονίκη 215 χλμ. Από τον Βόλο μέχρι τις Μηλιές θα καλύψετε 30 χιλιόμετρα. Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν σε όλο το μήκος της παραλιακής διαδρομής και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στον ανεφοδιασμό σας. Αντίθετα, αν προτιμήσετε την ορεινή διαδρομή, καύσιμα θα πρέπει να προμηθευτείτε από τα Λεχώνια.

Εδώ γράφτηκε η Ιστορία

Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας μεγάλο μέρος των κατοίκων του χωριού Μηλιές της Βόρειας Εύβοιας μετοίκησε στο Πήλιο, δημιουργώντας τους πρώτους οικιστικούς πυρήνες. Οι βλαχόφωνοι πληθυσμοί που ήρθαν αργότερα έδωσαν νέα πνοή στο ήδη ακμάζον κεφαλοχώρι. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά του χωριού χρονολογείται από το 1510. Με την πάροδο του χρόνου οι Μηλιές μεγαλώνουν και επεκτείνονται διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στα οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα του Πηλίου. Τα άφθονα φρούτα –μήλα, κεράσια, αχλάδια, αλλά και οι ελιές– ήταν τα προϊόντα που κάρπιζαν στους πλούσιους οπωρώνες.

Το 1814 ιδρύεται από τον Ανθιμο Γαζή και τον Γρηγόριο Κωνσταντά η περίφημη Σχολή Μηλέων, που έπαιξε τον ρόλο του πνευματικού φάρου για την τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία. Το 1904 ο μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο αναλαμβάνει να σχεδιάσει τη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνέδεε με τον Βόλο και την υπόλοιπη Θεσσαλία το πολυάνθρωπο κεφαλοχώρι. Και εγένετο το τρενάκι του Πηλίου, ο περίφημος «Μουντζούρης» που για περισσότερα από 60 χρόνια εκτελούσε ασταμάτητα το δρομολόγιο Βόλος-Αγριά-Λεχώνια-Μηλιές.

Το 1943 οι Γερμανοί πυρπολούν τις Μηλιές. Το καταστροφικό τους έργο ολοκληρώνουν οι τρομεροί σεισμοί του 1950. Το χωριό φθίνει πληθυσμιακά και περνά στην αφάνεια. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκινούν να δημιουργούνται οι πρώτοι ξενώνες, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το τρενάκι του Πηλίου λειτουργεί και πάλι, κυρίως για τουριστικούς λόγους, και σιγά σιγά οι Μηλιές μπαίνουν στη λίστα των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών της Θεσσαλίας.

Περίπατοι στο χωριό


Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) δεσπόζει στην πλατανοσκέπαστη πλατεία. Με το καλοδουλεμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις αξιόλογες αγιογραφίες, σίγουρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ τον Μάιο του 1821, ο Ανθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του Πηλίου. Αξιόλογη είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη με περισσότερους από 4.000 σπάνιους τόμους η οποία στεγάζεται σήμερα σε παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σύγχρονο κτίριο.

Ιδρύθηκε το 1814 και από τότε φέρει το όνομα «Ψυχής Ακος» που σημαίνει θεραπεία ψυχής. Δυστυχώς όταν το 1943 οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό, κάηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη συλλογή βιβλίων. Εδώ επίσης θα δείτε παλιά όργανα φυσικής και χημείας, αλλά και ιστορικά κειμήλια από την εποχή της Επανάστασης.

Σημαντικό είναι επίσης το Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτός από την πλούσια συλλογή ειδών καθημερινής χρήσης και τις τοπικές φορεσιές, θα δείτε και κάποια από τα έργα του λαϊκού αυτοδίδακτου Μυτιληνιού ζωγράφου Θεόφιλου που έζησε για αρκετά χρόνια στα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Οπωσδήποτε θα περιπλανηθείτε στα στενά καλντερίμια και καθώς θα απομακρύνεστε από τον συνωστισμό του κέντρου, θα αναγνωρίσετε νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής.

Οι περιηγήσεις

Αν ήρθατε από τον παραλιακό οδικό άξονα θα προτείναμε να επιστρέψετε ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο που συνδέει τις Μηλιές με τη Βυζίτσα, τις Πινακάτες και τον Αγ. Γεώργιο Νηλείας. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας. Συνολικά θα καλύψετε ώς τα Λεχώνια 17 χιλιόμετρα άφθονων στροφών, απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Ομως οι Μηλιές είναι το κομβικό σημείο και για όποιον θέλει να ταξιδέψει προς το ανατολικό Πήλιο. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε ότι για την Τσαγκάραδα θα χρειαστεί να καλύψετε 20 και για την Αργαλαστή 18 χιλιόμετρα.

Φυσικά σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα παράλια του Παγασητικού κόλπου, όπου απαγκιάζουν μερικά από τα ομορφότερα χωριά, όπως τα Καλά Νερά, η Γατζέα με τους δύο συνοικισμούς της, η παραδοσιακή Αφησσος με το υπήνεμο λιμανάκι της, το Λεφόκαστρο, η Μηλίνα και το Χόρτο. Μάλιστα τα τρία τελευταία χωριά είναι ιδανικοί ανοιξιάτικοι προορισμοί που μπορούν να συνδυαστούν με φαγητό σε κάποια από τις γραφικές παραλιακές ταβέρνες.

Στον σταθμό του «Μουντζούρη»


Ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία και κινείται μέσα από καταπράσινες γειτονιές και υπέροχες εξοχές, θα κατηφορίσετε προς τον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλιών που κυριολεκτικά κρύβεται μέσα σε μια πράσινη θάλασσα από αειθαλή πλατάνια. Φυσικά στον σιδηροδρομικό σταθμό μπορείτε να έρθετε και οδικώς.

Σε ένα μικρό κτίριο του σταθμού λειτουργούν μουσείο και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας. Ο χώρος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ ευχάριστος για βόλτες. Αν σας βολεύουν τα δρομολόγια, αξίζει να πάτε με τον «Μουντζούρη» ώς την Ανω Γατζέα ή τα Λεχώνια και να επιστρέψετε και πάλι το απόγευμα στις Μηλιές.
Ακόμη και αν δεν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε, ρωτήστε ποια ώρα γίνεται η άφιξη του τρένου και απολαύστε από κοντά την όλη διαδικασία.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σημείου όπου η μηχανή του μικρού συρμού τοποθετείται επάνω σε κυκλικό μεταφορέα και με τη βοήθεια των χεριών αλλάζει κατεύθυνση για να τοποθετηθεί και πάλι στον συρμό. Ακόμη θα δείτε την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο, αλλά και το μνημείο των πεσόντων, που ανεγέρθηκε στη μνήμη των 33 ντόπιων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Οκτώβρη του 1943.

Τα Σαββατοκύριακα το τρενάκι του Πηλίου εκτελεί αρκετά δρομολόγια – εκτός απροόπτου (πληροφορίες τηλ. ΟΣΕ 24210 24056).

Οι πιο εκπαιδευμένοι πεζοπόροι μπορούν να συνεχίσουν ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που οδηγεί έπειτα από 2 ώρες στα Καλά Νερά. Ακόμη, με τα πόδια μπορείτε να πάτε ώς τη Βυζίτσα ακολουθώντας τον αμαξωτό δρόμο (2,5 χλμ.) μέσα από μια όμορφη διαδρομή που διασχίζει ολόκληρα δάση από πλατάνια, καστανιές και μηλιές.

Επίσης υπάρχουν διάφοροι χωματόδρομοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποδηλατάδες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το παλιό μονοπάτι (2 χιλιόμετρα) που έχει ανακαινιστεί, είναι ήπιο χωρίς έντονες κλίσεις και συνδέει τις Μηλιές με τη γειτονική Βυζίτσα, πληροφορίες friendsofthekalderimi.org
Διαμονή

Από τα ποιοτικά καταλύματα (δωμάτια, βίλες και ξενώνες) που υπάρχουν στην περιοχή ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

● «Αρχοντικό Φιλιππίδη» τηλ.. 6972-539233
● «Παλιός Σταθμός» τηλ. 24230-86425
● «Δρύαλος» τηλ. 24230-86690
● «Μυροβόλι» τηλ. 24230-86886
● «Ανεμόεσσα» τηλ. 24230-86001
● «Κενταύριο το Γαλάζιο» τηλ. 24230-86825
● «Ξενώνας Εσκίτζη» τηλ. 24230-86789,

📍 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.com
efsyn.gr