Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Το τραίνο στα τραγούδια.

Πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης, το τραίνο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το χώρο του τραγουδιού. Σε όλον τον κόσμο, είναι δεκάδες τα τραγούδια που αναφέρονται στο τραίνο.
Η αναμονή στην αποβάθρα, η προσμονή μιας συνάντησης, το ταξίδι στο άγνωστο αλλά και η επιστροφή σε γνώριμο τόπο είναι θέματα διαχρονικά, από εκείνα που πλάθουν την τέχνη στην πιο οικεία της έκφραση. 
Στη διεθνή μουσική σκηνή, μπορεί κανείς να θυμηθεί τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του ροκ, όπως το “Train of Love” του Neil Young, κορυφαίες δημιουργίες της τζαζ, σαν το «Take the A Train» του Duke Ellington, αλλά και ποπ επιτυχίες όπως το «Last train to London» των Electric Light Orchestra. Δεκάδες και τα ελληνικά τραγούδια που γεννήθηκαν από το τραίνο. Προσωπικές εμπειρίες, ιστορίες που οι δημιουργοί άκουσαν και μετέτρεψαν σε στίχους, τα βιώματα μιας ολόκληρης εποχής έγιναν τραγούδια που τραγουδήθηκαν από χιλιάδες στόματα και διαμόρφωσαν τη συλλογική μας κουλτούρα. Τραγούδια για χαρές και λύπες, για διασκέδαση και για παρηγοριά, για έρωτες και αποχωρισμούς. 

Σε μια αυθαίρετη καταγραφή, μπορεί κανείς να θυμηθεί το «Πάει, έφυγε το τραίνο» του Μάνου Χατζιδάκη, τα θλιμμένα «Τραίνα που ‘φύγαν» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα με την αξεπέραστη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, το «Γύριζαν τα τραίνα» του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Λευτέρη Σπανού –τραγούδι πολιτικό, πίσω απ’ την ιστορία μιας αγάπης. Επίσης, το «Κάποιο τραίνο» του Δήμου Μούτση σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Δήμητρα Γαλάνη), αλλά και το «Κάνε κάτι να χάσω το τραίνο» του Τάκη Μουσαφίρη με τον Δημήτρη Μητροπάνο, το οποίο άργησε να γίνει αποδεκτό αλλά μέσα στα χρόνια έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του μεγάλου τραγουδιστή. Τα τραίνα ενέπνευσαν και το χώρο του ελληνικού ροκ. Ας θυμηθούμε το «Τρένο» που δισκογράφησαν οι Τρύπες, αλλά και το «Τραίνο-Φάντασμα» που κυκλοφόρησαν τα Ξύλινα Σπαθιά.


Όποιο κι αν είναι το μουσικό τους στυλ, τα τραγούδια με τραίνα εκφράζουν συνήθως βαθιά συναισθήματα, καθώς τα ταξίδια σημαίνουν αποχωρισμούς, αβεβαιότητα, ξενιτιά ή, ίσως, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

trainose.gr