Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Γερμανία: Ακριβό CO2 θα ενθαρρύνει τη χρήση τρένων.

Γερμανικό χωριό δυτικά της Κολωνίας, μπροστά σε λιγνιτική μονάδα της RWE.
Υπό τη νέα συμφωνία, η τιμή του CO2 θα αυξηθεί στα 55 ευρώ το 2025.

















ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε 25 ευρώ ανά τόνο αναμένεται να αυξηθεί στη Γερμανία η τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από συγκοινωνίες και θέρμανση, αφότου η αρχική πρόταση –για 10 ευρώ– κρίθηκε υπερβολικά χαμηλή.
Αυτό ανέφεραν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, καθώς η Κάτω Βουλή ενέκρινε τον περασμένο μήνα πακέτο μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί περικοπή ρύπων κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Η συμφωνία για υψηλότερες τιμές μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης άνοιξε τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τα Χριστούγεννα, σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των τρένων (DB), που τελούν υπό κρατικό έλεγχο. Το Βερολίνο θέλει να κάνει τα τρένα φθηνότερα, ώστε να ενθαρρύνει τη χρήση των σιδηροδρόμων αντί των αυτοκινήτων ή των εσωτερικών πτήσεων. Ομάδα εργασίας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο σωμάτων της Βουλής θα πρέπει να υιοθετήσει το σχέδιο αύριο και στη συνέχεια η συμφωνία να εγκριθεί από την Ανω και την Κάτω Βουλή. Θριαμβολογώντας για την πρόοδο που σημειώθηκε, ο Συντηρητικός βουλευτής Αρμιν Λάσετ διακήρυξε στο Twitter: «Το μπλόκο στο πακέτο της κλιματικής αλλαγής ήρθη».

Η υψηλή τιμή του διοξειδίου του άνθρακα έχει στόχο να στρέψει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε πιο οικολογικές λύσεις. Υπό τη νέα συμφωνία, η τιμή θα αυξηθεί στα 30 ευρώ το 2022, στα 35 το 2023, στα 45 το 2024 και στα 55 το 2025. Δεν λείπουν πάντως και οι επιφυλάξεις της ένωσης βιομηχάνων (BDI) για μείωση της ανταγωνιστικότητας. «Ο συμβιβασμός για το πακέτο μέτρων καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ελάφρυνση όσων επιχειρήσεων πληγούν από την τιμή του CO2, από την πρώτη κιόλας μέρα», σχολίασε ο Χόλγκερ Λες, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ένωσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Παράλληλα, έθιξαν τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Λιβύη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ως προς το τηλεφώνημα.

kathimerini.gr