Φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, έργα κρατουμένων, που δημιουργήθηκαν στις φυλακές, εκτίθενται έως την 1η Δεκεμβρίου 2019 στους Σταθμούς του Μετρό Σύνταγμα και Κεραμεικός σε μια προσπάθεια προσέγγισης και επικοινωνίας, μέσω της Τέχνης, του κοινού με τις αγωνίες και τα όνειρα ανθρώπων σε εγκλεισμό.
Θεατρικό δρώμενο στο Μοναστηράκι
Παράλληλα, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 από τις 13.00 έως τις 14:00 το μεσημέρι στο Σταθμό Μετρό Μοναστηράκι θα λάβει χώρα ένα διαδραστικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης APICCO, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.
APICCO Community based ART
Σκοποί της κοινωνικής επιχείρησης APICCO είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων και προγραμμάτων για την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική επανένταξη ομάδων που βρίσκονται αποκλεισμένες (κρατούμενοι, πρώην κρατούμενοι, μετανάστες, ΑΜΕΑ, άνεργοι κ.α.) καθώς και η παραγωγή και προώθηση της ανεξάρτητης πολιτισμικής δημιουργίας και της δημιουργικής έκφρασης.
Καλλιτεχνικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας
«Ξεκινήσαμε το 2013 σαν μια εθελοντική σύμπραξη καλλιτεχνών και επιστημόνων με ευαισθησία και πείρα στον τομέα της κοινωνικής επανένταξης ευάλωτων και ειδικών πληθυσμών» λέει στον Αθήνα 9.84 η Σοφία Ιωαννίδηπρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής ΕπιχείρησηςAPICCO Community based ART.
«Η APICCO εξελίχθηκε σε Κοινωνική Επιχείρηση ) το 2017 με την ενσωμάτωση πρώην κρατουμένων που συμμετείχαν σε προγράμματα επανένταξης, μέχρι στιγμής όλοι συμμετέχουμε εθελοντικά. Τα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε σταθερά τις φυλακές Δομοκού και του Μαλανδρίνου. Επίσης έχουμε κάνει προγράμματα στις φυλακές Αυλώνας, στις γυναικείες φυλακές Θήβας και τελευταία στην Χαλκίδα. Τα εργαστήρια που πραγματοποιούμε αφορούν στο θέατρο, γιόγκα, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, φωτογραφίας, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής και έχουμε παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις (Δομοκός, Λαμία, Αθήνα, Χαλκίδα, Μαλανδρίνο), με την συμμετοχή κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Επίσης οργανώσαμε μια Ημερίδα για την άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων που συνοδεύουν τον χώρο των φυλακών και συνεχίζουμε ελπίζοντας και σε κάποια στήριξη».
Η έκθεση «Είμαι Εδώ»
«Η επιλογή των σταθμών του Μετρό για την έκθεση προσφέρει μία επαφή με το ευρύ κοινό, που ίσως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα προβλήματα επανένταξης αυτών των ανθρώπων» προσθέτει η κ.α. Ιωαννίδη.«Αυτό που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα του θερινού σχολείου στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού. Οι κρατούμενοι δημιούργησαν τα έργα με σκοπό να επικοινωνήσουν με την κοινωνία την προσπάθεια τους να μορφωθούν να ακολουθήσουν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας έτσι ώστε να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία επανένταξης. Η κοινωνία και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους».
Καλλιόπη Ασλανίδου
athina984.gr