Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την συνάντησή της με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την προαστιακή σύνδεση των Γιαννιτσών.

Στη σύσκεψη που έγινε στις 25 Οκτωβρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης –Έδεσσας παραβρέθηκαν και μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Π.Ε.Πέλλας. 


Στην παρέμβαση που έγινε από την μεριά της Πρωτοβουλίας κατά την έναρξη της σύσκεψης τονίστηκε η αναγκαιότητα να τεθεί στη συζήτηση για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όχι μόνον η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για το οδικό δίκτυο αλλά και η χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης για την προαστιακή σιδηροδρομικής σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών. 

Τονίσθηκε πως εκτός από την ασφαλή μετακίνηση προσώπων και εργαζόμενων από και προς τη Θεσσαλονίκη η σύνδεση αυτή με τα τεράστια ανταποδοτικά οφέλη θα συμβάλλει και στην κυκλοφοριακή ανακούφιση της Θεσσαλονίκης. 

Καθώς, η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί να αποτελέσει τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη, με τη Δυτική Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια είναι φανερές οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο. 

Ακόμη, με ορατές πλέον τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται η προτεραιότητα σε έργα που συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξείδιου του άνθρακα , όπως ο σιδηρόδρομος. 

Σήμερα 11 χρόνια μετά την ένταξη της σύνδεσης αυτής στην «ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» το Μάιο του 2008 και δυο χρόνια μετά την επικαιροποίησή της (το Μάρτιο του 2018 στα Γιαννιτσά παρουσία του Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών& Υποδομών, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ) και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα αλλά και του υπουργού Μεταφορών & Υποδομών Χ. Σπίρτζη στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη (28/03/2018) η χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης για τη σύνδεση αυτή επιβάλλεται να γίνει άμεσα. 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Τζαμτζής, αναφερόμενος στην ευαισθησία και στο προσωπικό ενδιαφέρον που όπως είπε επέδειξε κατά τον παρελθόν και συνεχίζει να έχει για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, δεσμεύτηκε να γίνει άμεσα ξεχωριστή σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα. 

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Π.Ε.Πελλας στο επόμενο διάστημα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις για το θέμα. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ