Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Να εξεταστεί η κατάργηση του Σταθμού Βενιζέλου».

Πρόταση από τον Σπύρο Βούγια και την ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωση προέβησαν η δημοτική παράταξη ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη και ο Σπύρος Βούγιας, σχετικά με τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, προτείνοντας μάλιστα να εξεταστεί και η κατάργηση του Σταθμού Βενιζέλου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Δεν πρόσφεραν καλές υπηρεσίες στον πρωθυπουργό όσοι εισηγήθηκαν να πάρει ο ίδιος θέση σε ένα τόσο σύνθετο και εξειδικευμένο ζήτημα, πιστεύοντας πως έτσι θα κλείσει οριστικά το θέμα. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει και πάλι ένας ατέρμονος κύκλος άγονων συζητήσεων και πόλωσης.

Αντί, λοιπόν, για μια ακόμη διχαστική αντιπαράθεση με ακραία επιχειρήματα και αμοιβαίους αφορισμούς, προτείνουμε, ως ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, να ξεκινήσει άμεσα ένας ανοιχτός, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος υπό την εποπτεία του Δήμου, ώστε να επιλεγεί συναινετικά η βέλτιστη λύση για την πόλη.

Είναι προφανές πως τρεις είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για την ορθή επιλογή ανάμεσα στη λύση της παραμονής των αρχαίων «κατά χώραν» (in situ) και στην απόσπαση και επιστροφή τους μετά την ολοκλήρωσή της κατασκευής του σταθμού: ο βαθμός προστασίας των αρχαιοτήτων, o χρόνος αποπεράτωσης του έργου και το κόστος του. Θα μπορούσε επί πλέον να εξεταστεί (ως λύση έκτακτης ανάγκης) και το σενάριο της κατάργησης του σταθμού της Βενιζέλου και η άνετη διαμόρφωση μιας μεγάλης αρχαιολογικής πλατείας, αφού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις (αν και η απόσταση βαδίσματος δεν είναι απαγορευτική, θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο επιβατικό φόρτο οι πλησιέστεροι σταθμοί Πλ. Δημοκρατίας και Αγ. Σοφίας).

Σήμερα, διαρρέουν από κάθε πλευρά, επιλεκτικά και αποσπασματικά στοιχεία και εκτιμήσεις για τα παραπάνω κριτήρια επιλογής, δημιουργώντας σύγχυση για την πορεία του έργου, τα εναλλακτικά σενάρια ολοκλήρωσης, τον πραγματικό χρόνο και το κόστος του έργου.

Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε την άμεση διοργάνωση μιας έκτακτης ανοιχτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την προστασία των αρχαίων αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωση του σταθμού μετρό της Βενιζέλου. Στη συνάντηση αυτή θα κληθούν να ενημερώσουν αναλυτικά τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους πολίτες, οι φορείς που συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων (Υπουργείο, Αττικό Μετρό), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος) και οι επιστημονικοί κι άλλοι οργανισμοί που σχετίζονται ενεργά με το θέμα (ΤΕΕ, Αρχαιολόγοι, κινήσεις πολιτών κ.λ.π.), ώστε να διαμορφωθεί μια τεκμηριωμένη και ενιαία άποψη στην πόλη για το σύνθετο αυτό ζήτημα.

Μόνο με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα αποφευχθεί άλλη μια διχαστική πολεοδομική αντιπαράθεση που θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις αλλά και θα δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση για την ανάδειξη των πολύτιμων αρχαιοτήτων και για την ταχύτερη και ανεμπόδιστη ολοκλήρωσή του μετρό, ενός πολύπαθου έργου που τόσο ανάγκη έχει η καθημερινή λειτουργία και η ποιότητα ζωής στην πόλη.

ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ - ΣΠΎΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ»

typosthes.gr