Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.


Μια σημαντική πρόταση με πολλαπλής μορφής αναβάθμιση για την Χαλκίδα και την περιοχή
Η Καλλιτεχνική Εταιρεία "Αξάνα" πρότεινε στον ΟΛΝΕ και τον Δήμο τη δημιουργία καλλιτεχνικής εταιρείας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Χαλκίδας.

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ, ένας αστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1996 από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, προτείνει να μετατραπεί ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Χαλκίδας σε ένα μόνιμο κύτταρο Τέχνης για την περιοχή.
Η ΑΞΑΝΑ, υπό την καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση της ηθοποιού – σκηνοθέτιδας Τατιάνας Λύγαρη, έχει σκοπό την προώθηση του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την προώθηση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας μας και την υλοποίηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των παραστατικών τεχνών.
Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1997, ως ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Βρίσκεται σταθμευμένη στο κέντρο της Αθήνας, στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ. Αποτελείται από εννέα παλαιά βαγόνια – μεταξύ των οποίων και το «Ελληνικό Βαγόνι», ένα αυθεντικό Wagon Restaurant του Orient Express κατασκευής 1924, και μια μουσειακή ατμομηχανή τύπου Μπρέντα του 1947 – που λειτουργούν ως θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, εστιατόριο, φουαγιέ, μπαρ, καμαρίνια και βοηθητικοί χώροι.
Στα πλήρως ανακαινισμένα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο παρουσιάζονται θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικό θέατρο, φιλοξενούνται θίασοι, οργανώνονται φεστιβάλ, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια αλλά και ρομαντικά δείπνα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το Τρένο στο Ρουφ μεταφέρει τις καλλιτεχνικές του δράσεις υπαίθρια, στην «Αποβάθρα» του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ.
Έως σήμερα έχει παρουσιάσει έντεκα θεατρικές παραγωγές, δεκαοκτώ μουσικοθεατρικές παραγωγές, πέντε παιδικές παραγωγές, είκοσι τρεις λογοτεχνικές συναντήσεις, επτά ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικές εγκαταστάσεις, τέσσερα φεστιβάλ νέων δημιουργών.
Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με την καινοτόμο παρουσία της «έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη» την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ, αποτέλεσε πόλο έλξης ποικίλων πολιτιστικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 17 χρόνια, να θεωρείται το κέντρο της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της Αθήνας.
Η πρόταση του ΑΞΑΝΑ είναι όλη αυτή η δραστηριότητα να μεταφερθεί και στην Χαλκίδα.
Αυτό πέρα από την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, αισθητικές παρεμβάσεις και επιπρόσθετη υπεραξία για την πόλη.

evoikostipos.gr