Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΘ: Τι περιμένουμε να ακούσουμε για τα μεγάλα έργα.

Να που φτάσαμε σε μία ακόμα ΔΕΘ, την 84η στη σειρά. Αύριο, όπως κάθε χρόνο, ο Πρωθυπουργός της χώρας θα εγκαινιάσει την Έκθεση και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην οποία αναφέρεται στην ελληνική οικονομία. Κομμάτι αυτής της ομιλίας είναι οι εξαγγελίες μεγάλων έργων.

Φέτος θα είναι κάπως πιο ιδιόρρυθμα τα πράγματα μιας και η αλλαγή κυβέρνηση εν μέσω θέρους, έφερε και μία νέα πραγματικότητα στα έργα. Ήδη πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, μίλησε για «εικονική πραγματικότητα» στην εικόνα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τα έργα.

Ήδη, στο στόχαστρο έχουν μπει το Πάτρα-Πύργος, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο ΒΟΑΚ, η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού και μία σειρά από άλλα έργα. Τώρα, βάσει του προγράμματος που παρουσίασε η ΝΔ ήδη από τον Μάρτιο (τότε ως αντιπολίτευση) έχει θέσει κάποιος υψηλούς στόχους στον τομέα των μεγάλων έργων με νέα project όπως το Ελευσίνα-Υλίκη και το ανατολικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη.

Βασικός πυλώνας για τη ΔΕΘ (μάλλον ΚΑΙ για τη φετινή ΔΕΘ) είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η εδώ και χρόνια ατελείωτη ιστορία της κατασκευής του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, φέρνει νέα κρίση στο πότε οι Θεσσαλονικείς θα δουν επιτέλους να λειτουργεί η βασική γραμμή και η γραμμή Καλαμαριάς. Αυτό λοιπόν είναι το κυρίαρχο έργο φέτος για το οποίο περιμένουμε να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο το απόγευμα.

Μαζί περιμένουμε και νέα για τον ΟΑΣΘ και τις ταλαιπωρημένες συγκοινωνίες της πόλης.

Ένα άλλο έργο που είναι εθνικής σημασίας και πιθανόν να αναφερθεί είναι το ανατολικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Η νέα ηλεκτροκινούμενη μονή γραμμή υψηλών ταχυτήτων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα και την Ξάνθη θα μεταμορφώσει τελείως τις σιδηροδρομικές μεταφορές και ειδικότερα τις εμπορευματικές. Αυτή η νέα γραμμή κόστους 1,25δισ.ευρώ με την κατασκευή της θα δώσει πνοή στα έργα της Μακεδονίας και με τη λειτουργία της θα μειώσει την απόσταση της Θεσσαλονίκης από την Αλεξανδρούπολη από τις 8,5 (!!) ώρες που είναι σήμερα σε κάτω από 3 ώρες. Η ένωση της με το δίκτυο της Τουρκίας και της Βουλγαρίας της δίνει ακόμα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό είναι ένα δεύτερο έργο που θα είχε μεγάλη αξία να ειπωθεί για την οικονομία όλης της χώρας.

Εξίσου σημαντική είναι και η γενικότερη ανάταξη του σιδηρόδρομου. Τα έργα που απομένουν να γίνουν στη βασική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης και τη γραμμή που μας ενώνει με το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό δίκτυο (Θεσσαλονίκη-Ειδομένη) σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και εσχάτως και της Θεσσαλονίκης δίνουν στο σιδηρόδρομο συγκριτικό πλεονέκτημα. Μείζον εδώ είναι και το θέμα της συντήρησης του δικτύου. Επίσης περιμένουμε να ακούσουμε για αυτό.

Αν εξειδικεύσουμε το κοινό που θα είναι κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, κάτι που θα θέλαμε να ακούσουμε είναι και για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας των 670 χιλιομέτρων (ο μεγαλύτερος αυτοτελής δρόμος της χώρας) μαζί με του κάθετους, ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Είναι ίσως το κορυφαίο οδικό έργο για όλη τη χώρα και το μέλλον του, συναρτάται από το τι θα αποφασιστεί για την παραχώρηση του και την περαιτέρω αξιοποίηση του.

Σε γενικότερο πλαίσιο επίσης περιμένουμε και μία αναφορά στα έργα που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (όντας ιδιωτικά πλέον).

ypodomes.com