Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Eκκαθαριστικά σημειώματα συντάξεων: Μέχρι το τέλος του έτους η αποστολή στους συνταξιούχους - Στο μικροσκόπιο όλες οι συντάξεις.

Άμεση προτεραιότητα μετά την απονομή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελεί για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Dikaiologitika News η αποστολή των σημειωμάτων θα γίνει μέσα στον τρέχον έτος μετά την απονομή των αυξημένων συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες στη βάση της εξίσωσης «εθνική σύνταξη, συν ανταποδοτική σύνταξη, συν προσωπική διαφορά».
Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.
Ωστόσο στο μικροσκόπιο του ΕΦΚΑ μπαίνουν όλες οι συντάξεις από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να εξετάσει πως έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να σταλούν τα ειδοποιητήρια σε όσους έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης μέχρι 13 Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό που έχει κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για να αποσταλούν στην συνέχεια τα εκκαθαριστικά των συντάξεων.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους,αλλα και τις δικαστικές προσφυγές.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, η οποία έχει κοπεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατατίθενται δικαστικές προσφυγές από χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.

Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό προ φόρου πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό προ φόρου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό (μετά την εισφορά ασθενείας και τις κρατήσεις ΑΚΑΓΕ) είναι η περίφημη προσωπική διαφορά.

Δηλαδή η διαφορά του ποσού που ελάμβανε στην τσέπη ο συνταξιούχος πριν από τον Μάιο του 2016 με το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό είναι το επιπλέον ποσό που διατηρείται ως «προσωπική διαφορά». Μετά την ακύρωση των περικοπών του 2019, η προσωπική διαφορά διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

Με τον μηχανισμό αυτό, το καθαρό ποσό που μπαίνει στην τσέπη δεν έχει καμία μείωση, ενώ τα μεικτά ποσά για τους περισσότερους αλλάζουν.

Οικογενειακά επιδόματα -τέκνων, συζύγου που ελάμβαναν ως συνταξιοδοτική παροχή μερικές κατηγορίες συνταξιούχων έχουν συμπεριληφθεί μέσα στην προσωπική διαφορά.


Αλεξάνδρα Κλειδαρά
dikaiologitika.gr/