Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Καλοκαίρι στο μετρό: Μια ιστορία… ακολασίας.


Τι Μαρκήσιος ντε Σαντ και τι Άγιος Πρεβέζης… Η κανονική ακολασία γίνεται καθημερινά αυτό το καλοκαίρι στο μετρό της Αθήνας.

Που πέρα από τα γνωστά του προβλήματα, το ό,τι δηλαδή δουλεύουν μόνο οι μισοί συρμοί και άρα υπάρχουν καθυστερήσεις έτσι και αλλιώς που πλησιάζουν σε ώρες αιχμής ακόμα και τα 6-7 λεπτά, τώρα άρχισαν και οι… άδειες των εργαζομένων.

Σε μια Αθήνα που, παρά τον καύσωνα, δέχεται ορδές τουριστών καθημερινά που ναι μεν τελικά καταλήγουν οι περισσότεροι στα νησιά, το μετρό της Αθήνας, το ‘’καμάρι’’ των μεταφορών της πόλης στις 9 το πρωί κάνει πλέον και 10 λεπτά να περάσει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιβάτες, που μάλλον δεν παίρνουν άδειες από τόσο νωρίς όσο οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του μετρό, να στοιβάζονται κυριολεκτικά σαν τα ζώα στους συρμούς, έχοντας, πλέον, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσουν τις βαλίτσες και τα συμπράγκαλα των αλλοδαπών ταξιδιωτών.

Υπάρχει και το άλλο θέμα: Το αιρκοντίσιον, που άλλοι συρμοί έχουν και άλλοι όχι. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, εκτός από την αργοπορία των συρμών θα πρέπει οι επιβάτες να υφίστανται και τη ζέστη που με το πλήθος που συγκεντρώνεται κάθε φορά στο κάθε τρένο γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη.

Πραγματικά… ούτε στον εχθρό μου δεν εύχομαι αυτό που συμβαίνει κυρίως αυτές τις ημέρες και φαντάζομαι θα κορυφωθεί τον Αύγουστο που θα πάρουν άδεια ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι.

Ευτυχώς το καλό είναι σε λίγες ημέρες ότι θα πάρουν άδεια – ελπίζω τουλάχιστον – και οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το μέσο.

Όμως είναι θλιβερό: Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, το νεότερο μετρό της Ευρώπης να καταντά στην ουσία να… υπολειτουργεί και να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες σε μια χώρα που το κύριο έσοδό της είναι από τον τουρισμό.

Μαρία Μπακοπούλου
fmvoice.gr