Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Γερμανία: Πρόταση να μειωθεί ο ΦΠΑ στις μετακινήσεις με τρένα.


CSU: Μείωση του ΦΠΑ για τις μετακινήσεις με τρένα

Νέα πρωτοβουλία στοχεύει σε μηδενισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2040 στην Βαυαρία. Στις προτάσεις μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια τρένων.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ προτείνει την κατοχύρωση της προστασίας του κλίματος στο σύνταγμα ως μια δεσμευτική κρατική υποχρέωση που θα αφορά το ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και τους δήμους. «Αντιμετωπίζουμε μια μνημειώδη πρόκληση και για αυτό χρειαζόμαστε ένα μνημειώδες συμβόλαιο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Το θέμα είναι κατά τον συντηρητικό πολιτικό τόσο σοβαρό, ώστε δεν θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα. Βέβαια, μια ανάλογη πρόταση των Πρασίνων να συμπεριληφθεί η προστασία του κλίματος στο σύνταγμα απέτυχε μόλις πέρυσι, μεταξύ άλλων εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε το CSU.

Η ριζική αλλαγή πλεύσης του κ. Ζέντερ σχετίζεται μάλλον με το γεγονός, ότι στις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας πριν οκτώ μήνες το κόμμα του έχασε 10,5% και οι Πράσινοι κέρδισαν 9%, ενώ στις δημοσκοπήσεις φέτος το ποσοστό των οικολόγων σε εθνικό επίπεδο κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που συγκεντρώνουν τα δύο χριστιανικά κόμματα μαζί.

Μείωση του ΦΠΑ για εισιτήρια τρένου

Προκειμένου να αναδειχτεί η Βαυαρία σε ένα κρατίδιο-πρότυπο για την προστασία του κλίματος, μηδενίζοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η βαυαρική κυβέρνηση σκοπεύει να αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη στο Μόναχο μια σειρά από μέτρα. Μεταξύ άλλων θα διευκολυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, θα επιτραπεί η δημιουργία 100 νέων αιολικών πάρκων τα επόμενα δύο χρόνια, θα καταργηθούν τα κίνητρα για θέρμανση πετρελαίου, θα μειωθεί η χρήση πλαστικών προϊόντων όπως οι σακούλες, θα αυξήσει με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στο δημόσιο και όταν πρόκειται για υπηρεσιακά ταξίδια πολιτικών και δημόσιων υπαλλήλων - θα δίνεται προτεραιότητα στη μετακίνηση με το τρένο παρά με το αεροπλάνο.

Ως κίνητρο για να χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι το τρένο αντί το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο, ο κ. Ζέντερ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα σιδηροδρομικά εισιτήρια για αποστάσεις άνω των 50 χιλιομέτρων: Ενώ για τις μεγάλες αποστάσεις το ΦΠΑ ανέρχεται στο 19%, για τις αποστάσεις κάτω των 50 χιλιομέτρων είναι μόλις 7%.

naftemporiki.gr