Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου Ε/Κ θα προχωρήσει η ΝΔ.

Σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου Ε/Κ θα προχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Την τοποθέτηση αυτή έκανε, χθες, ο παρουσιαστής του προγράμματος της ΝΔ για τις Υποδομές – Μεταφορές και πρώην γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες διαδικασίες» στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ΝΔ, το Θριάσιο αποτελεί κομβικό σημείο για τη χώρα από την άποψη των συνδυασμένων μεταφορών.

Επιπλέον, λόγω της θέσης του, των ειδικών όρων παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων και του ειδικού αδειοδοτικού καθεστώτος, μπορεί –με κατάλληλους χειρισμούς- να εξελιχθεί σε περιφερειακό πεδίο σύγκλισης περιβαλλοντικών πολιτικών και υποδομών.

«Ένα αναγκαίο έργο που αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε το 2014 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Και που η διαδικασία διαγωνισμού που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση μετέτρεψε σε οικονομικό, χωροταξικό και ηθικό σκάνδαλο.

Χαρακτηριστικά, η τιμή πώλησης του δικαιώματος δόμησης για το Θριάσιο είναι 10,45 ευρώ ανά τ.μ., όταν κατά τον σημερινό υπουργό και τότε πρόεδρο του ΤΕΕ η τιμή πώλησης του αντίστοιχου δικαιώματος δόμησης για το Ελληνικό είναι 30 φορές υψηλότερη (310 ευρώ/τ.μ.)», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος.

Παρά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου, όπως υπογράμμισε, εκκρεμούν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν τελικά το έργο προχωρήσει, θα καταστεί αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι το Θριάσιο Ε/Κ παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair για περίοδο 60 ετών, ενώ για τις ανωτέρω αιτιάσεις της ΝΔ έχει απαντήσει, στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

metaforespress.gr