Δεν άντεξε, τελικά, η γωνιακή αποθήκη του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κι έτσι, σήμερα το πρωί, ένα τμήμα της κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς να προκληθούν άλλες ζημιές σε παρακείμενα οχήματα ή τραυματισμοί σε περαστικούς.
Τα αίτια της κατάρρευσης προφανώς και θα διερευνηθούν από ειδικούς, ωστόσο αυτό που λέει η κοινή λογική είναι ότι ο χρόνος και ο καιρός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αφεθεί, εδώ και δεκαετίες, στην τύχη της, έκαναν τελικά τη «δουλειά» τους…
Τα αίτια της κατάρρευσης προφανώς και θα διερευνηθούν από ειδικούς, ωστόσο αυτό που λέει η κοινή λογική είναι ότι ο χρόνος και ο καιρός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αφεθεί, εδώ και δεκαετίες, στην τύχη της, έκαναν τελικά τη «δουλειά» τους…
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει έναν δύσκολο αγώνα για την αξιοποίηση και ανάπλαση των αποθηκών, καταφέρνοντας μετά από πολλές προσπάθειες να βρει την κατάλληλη χρηματοδότηση, αλλά και να εξασφαλίσει μία σειρά από αδειοδοτήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τα σχέδια της δημοτικής αρχής, η συγκεκριμένη, γωνιακή αποθήκη, και οι υπόλοιπες που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα, θα μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Μένει να δούμε κατά πόσο, η σημερινή εξέλιξη, θα αλλάξει τα σχέδια του Δήμου. Πάντως, πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει πως σύντομα θα λήξει το θέμα ανάδειξης του ανάδοχου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου ανάπλασης των αποθηκών.
Η ιστορία των αποθηκών
Οι Αποθήκες του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι κτίσματα του 1870 και κατασκευάστηκαν από την Εταιρία Ανατολικών Σιδηροδρόμων, την εποχή που κατασκευαζόταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και χτιζόταν γύρω από αυτό η καινούρια πόλη. Ο σιδηρόδρομος έφερε εμπορική κίνηση στο μικρό έως τότε λιμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Αποθήκες του Λιμανιού έδωσαν λύση στις μεταφορές εμπορευμάτων, που τότε γινόντουσαν μέσω του σιδηρόδρομου.
Αρχικά κατασκευάστηκαν εννιά αποθήκες στο λιμάνι, που απεικονίζονται σε όλες τις φωτογραφίες της εποχής. Ήταν χωρισμένες σε δύο συγκροτήματα, ένα με πέντε αποθήκες στα δυτικά και ένα με τέσσερις στα ανατολικά. Τα δύο συγκροτήματα επικοινωνούσαν με σιδερένιες γέφυρες.
Οι Αποθήκες του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καταστράφηκαν από τον αγγλικό στόλο και τις δυνάμεις τις Αντάντ που βομβάρδισαν το λιμάνι το 1915. Ανακατασκευάστηκαν πιθανότατα γύρω στο 1930, όχι όμως με την ακριβή αρχική μορφή τους, καθώς από τότε και μετά τα συγκροτήματα των Αποθηκών του Λιμανιού αποτελούνται από τέσσερις και τρεις αποθήκες αντίστοιχα, στο σύνολο επτά.
Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στις Αποθήκες του Λιμανιού στεγάστηκαν υπηρεσίες του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης, της Γεωργικής Υπηρεσίας Έβρου και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Σήμερα μόνο ένα κτήριο χρησιμοποιείται από το Τελωνείο, ενώ οι υπόλοιπες Αποθήκες του Λιμανιού έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Το συγκρότημα των τριών αποθηκών (στα ανατολικά) χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο το 1997. (από το terrabook)
gnomionline.gr