Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ρωσικό τρένο γίνεται μουσείο με λάφυρα από τον πόλεμο στη Συρία.


Την διαδρομή του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ θα ακολουθήσει ένα τρένο, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό εκτίθενται λάφυρα (όπλα, ασύρματοι αλλά και ολόκληρα στρατιωτικά οχήματα) που κατάσχεσαν οι Ρώσοι στη Συρία.
Πρόκειται για ιδέα του ίδιου του Βλαντίμιρ Πουτιν που φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να δείξει στην ρωσική κοινή γνώμη πόσο σημαντική ήταν η ρωσική παρουσία στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Όλα τα εκθέματα είναι πραγματικά, στο πραγματικό τους μέγεθος. Αναγράφεται ακόμα σε ποια σημεία κατασχέθηκαν και που φορτώθηκαν με πυρομαχικά», αναφέρει ο στρατηγός Ντμίτρο Σερομπάμπα, αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας διαδραστικός χάρτης της διαδρομής του τρένου βρίσκεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας. Οι ξεναγοί σε αυτό είναι στελέχη που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, μεταδίδει από τη Μόσχα η ανταποκρίτρια του euronews Γκαλίνα ¨Πολόνσκαγια.

Πριν αναχωρήσει όμως για το Βλαδιβοστόκ, το τρένο - μουσείο της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία θα ταξιδέψει στην Σεβαστούπολη της προσαρτηθεί σας Κριμαίας.

Συνολικά το τρένο θα διασχίσει 28.500 χιλιόμετρα επιδεικνύοντας τα λάφυρα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τεθωρακισμένα, ασύρματοι, όπλα και πυρομαχικά κατασκευασμένα όλα τους σε χώρες της Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ, όπως τονίζουν με έμφαση.

«Αυτό το τρένο θα δείξει στον κόσμο για ποιον λόγο πολεμούμε στην Συρία», λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου. Όσοι επισκέφθηκαν την αμαξοστοιχία στη Μόσχα, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της, εμφανίστηκαν υπερήφανοι για όσα είχαν την ευκαιρία να δουν.

Αρκετοί έφεραν και τα παιδιά τους και μιλώντας στις κάμερες, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία. «Η Συρία είναι ένα παράδειγμα του πως η χώρα μας βοηθά φιλικά κράτη», λέει ένας δάσκαλος ενώπιον των μαθητών του.

«Βλέπουμε την τεχνολογία με την οποία έχουμε να αντιπαρατεθούμε, με πολύ σοβαρά όπλα. Για αυτό και είμαστε χαρούμενοι που κερδίζουμε αυτόν πόλεμο με τιμή με αξιοπρέπεια», αναφέρει στην κάμερα του euronews ένας άλλος πολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε στάση του το τρένο θα λειτουργεί και σαν κινητό σημείο πιθανής στρατολόγησης νέων στελεχών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

gr.euronews.com