Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Παν. Εσκίογλου: «Νέα Γέφυρα ευθεία χωρίς κλίση και με αναβαθμό, η γέφυρα του Κομψάτου»

Η ΕΡΤ Κομοτηνής δίνει συνέχεια στο θέμα της πεσμένης Γέφυρας του Κομψάτου, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους φορείς και να λάβουν υπ’ όψιν τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά των κατοίκων.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Αθέατα Δημοσιογραφικά» ο Ομότιμος Καθηγητής Δασολογίας και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, του ΔΗμοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτης Εσκίογλου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Εσκίογλου, η γέφυρα που θα κατασκευασθεί θα πρέπει να κατασκευασθεί από την αρχή και όχι να προστεθεί το τμήμα που κατέρρευσε.
Επίσης η νέα γέφυρα θα πρέπει να είναι ευθεία και να μην έχει κλίση, όπως η προηγούμενη, καθώς έτσι δέχεται διπλή επίδραση και καταπόνηση από την ορμητικότητα των υδάτων του Κομψάτου. Στο συγκεκριμένο σημείο δε τα νερά του ποταμού Κομψάτου είναι πιο ορμητικά από τους μαιανδρισμούς του ποταμού.
Ο κ. Εσκίογλου υπογράμμισε πως θα πρέπει σε κατάλληλο σημείο θα πρέπει να κατασκευασθεί και ένας αναβαθμός-χαλινός-, ο οποίος θα είναι ισχυρός και θα ανακόπτει την ορμητικότητα των υδάτων του Κομψάτου.
Η συγκεκριμένη κατασκευή δεν είχε προβλεφθεί και δεν υπήρχε, όταν κατασκευάστηκε η νέα τσιμεντένια γέφυρα του Κομψάτου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κάτι στο οποίο επέμεινε και ο ΟΣΕ για την διασφάλιση και της Σιδηροδρομικής γέφυρας που είναι ελάχιστα μέτρα μετά από την γέφυρα που έπεσε.
Ερωτηθείς ο καθηγητής για τις ανησυχίες των κατοίκων για την συνεχιζόμενη καθίζηση του πεσμένου τμήματος της Γέφυρας από τις 10 Σεπτέμβρη 2017, το οποίο έχει ανοίξει και θρυμματίζεται μέρα τη μέρα, περί αποκόλλησης και πτώσης του στην γέφυρα του ΟΣΕ που γειτνιάζει, τόνισε:
«Με έχουν ενημερώσει οι κάτοικοι και όντως συμβαίνουν πράγματα που με ανησυχούν. Τα βάθρα της Σιδηροδρομικής γέφυρας έχουν ανασηκωθεί και ίσως η γέφυρα να έχει πάρει και κάποια κλίση. Θα τα δω καλύτερα όταν επιστρέψω στην περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου», τόνισε ο κ. Εσκίογλου.
Καταλήγοντας συμπλήρωσε πως ο Θεός έκανε το θαύμα του και δεν θρηνήσαμε θύματα…ωστόσο… πρέπει και ο άνθρωπος και οι αρμόδιοι να κάνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται πως αυτές τις μέρες θα ανακοινωθεί το όνομα του μειοδότη που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του έργου της ανακατασκευής της γέφυρας. Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση, μετρούν 120 μέρες. Απλά ο μελεητητής θα πρέπει να αποφανθεί αν θα προσθέσει το τμήμα που έπεσε, ή αν θα κατασκευάσει την γέφυρα από την αρχή.
Σημειώνεται πως ο κ. Εσκίογλου όταν είχε ολοκληρωθεί η γέφυρα που κατέρρευσε, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως η γέφυρα θα πέσει, ακριβώς επειδή έχει κλίση και δεν είναι ευθεία και επειδή δεν είχε κατασκευασθεί αναβαθμός, για να ανακόπτει την ορμητικότητα των νερών του ποταμού στο συγκεκριμένο σημείο.

Βασιλική Μαχαίρα
ert.gr