Αυτή είναι η εικόνα του ποταμού Κομψάτου, με τα ορμητικά νερά, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις…με φόντο την πεσμένη γέφυρα…του Κομψάτου…
Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής μονίμως ρωτούν τι θα γίνει με την ανακατασκευή της γέφυρας, η οποία κατέρρευσε στις 10 Σεπτέμβρη του 2017, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί έντονα τους κατοίκους, είναι πως το κομμάτι της πεσμένης γέφυρας, μέρα με τη μέρα, θρυμματίζεται και πέφτει μέσα στο ποτάμι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας μεγάλης αποκόλλησης. Με τη βοήθεια δε των ορμητικών νερών του ποταμού, από τις συνεχείς βροχές, να πέσει στην Σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά, με συνέπειες που…δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε…από επηρεασμό της στατικότητας της γέφυρας…μέχρι και τα πιο άσχημα σενάρια…
Σύμφωνα με την διακήρυξη της Μελέτης μέσα σε χρονικό διάστημα 120 ημερών, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον τελικό μειοδότη που θα προκύψει, , θα πρέπει να οριστικοποιήσει αν θα κατασκευασθεί εκ νέου η γέφυρα, ή, αν θα γίνει προσθήκη του τμήματος που κατέρρευσε.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται αυτές τις μέρες το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον μειοδότη,-σ.σ. δύο ήταν οι ενδιαφερόμενοι- ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη και θα αναλάβει το έργο της ανακατασκευής.
Όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει οι αρμόδιοι φορείς, το συγκεκριμένο σημείο της πτώσης της γέφυρας, τα νερά του ποταμού είναι πολύ ορμητικά και θα χρειασθεί ένα έργο αναβαθμού, το οποίο θα ανακόψει την ορμητικότητα των νερών…Έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει και ζητούσε επίμονα και ο ΟΣΕ, όταν κατασκευαζόταν η νέα τσιμεντένια γέφυρα –σ.σ. η οποία κατέρρευσε-στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή της πτώσης της γέφυρας είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με 1,5 εκ. , ωστόσο λόγω κάποιων άλλων θεμάτων σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης, παρουσιάστηκε μεγάλη καθυστέρηση.
Υπενθυμίζεται πως ΤΕΕ Θράκης είχε αποστείλει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, καλούσε την Αυτοδιοίκηση να διενεργηθεί έλεγχος στατικότητας σε όλες τις γέφυρες, με τησυμβολή του ΤΕΕ. Κάποιοι Αυτοδιοικητικοί απάντησαν θετικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα δράσει ανά νομό.
Το έγγραφο αφορούσε και τους Πολιτιστικούς φορείς που έχουν ως έδρα τους παλιά κτίρια, τα οποία όμως και αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν για την καλή τους κατάσταση, προκειμένου να υλοποιούν τις δραστηριότητές τους με ασφάλεια για τα μέλη και τους υπόλοιπους πολίτες, που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις τους.
Αναμένουμε…
Μια άποψη της Μεσαιωνικής γέφυρας
ert.gr