Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ρομπότ για τη φύλαξη των σιδηροδρομικών σταθμών; Το πείραμα της Ιαπωνίας.


Στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας, η Ιαπωνία εξετάζει να επιστρατεύσει ρομπότ, προκειμένου να αναλάβουν τη φύλαξη και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών σταθμών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Στα «χέρια» των ρομπότ είναι πολύ πιθανό να διέλθει η ευθύνη της φύλαξης και της ασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών στην Ιαπωνία, η οποία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε ορισμένες δοκιμές, με το πρώτο ρομπότ να εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας σε σιδηροδρομικό σταθμό της εταιρείας «Seibu Railway» στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

«Η απόφαση να δοκιμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ ελήφθη στο πλαίσιο των προεργασιών για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Seibu, Μάκι Σόνε, μιλώντας στο Sputnik.

Και πρόσθεσε: «Κατά την περίοδο των αγώνων, ο αριθμός των ξένων τουριστών θα αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των επιβατών. Έτσι, τίθεται το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας, αλλά και το ζήτημα της μείωσης του όγκου εργασίας των υπαλλήλων. Έχουμε ξεκινήσει τα τεστ για να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Το υπό δοκιμή ρομπότ πραγματοποιεί περιπολίες περιμετρικά του σταθμού. Εάν εντοπίσει κάποιον επιβάτη, ο οποίος βρίσκεται στο πάτωμα, τότε συμπεραίνει ότι ο επιβάτης αισθάνεται άσχημα και αμέσως ενημερώνει τους υπαλλήλους.

«Υπάρχουν πολλές κολώνες στον σταθμό και γι' αυτό οι υπάλληλοι αδυνατούν να εποπτεύουν τα πάντα. Το ρομπότ πρέπει να παρακολουθεί τι συμβαίνει όσο το δυνατότερο πιο γρήγορα και να ενημερώνει το υπαλληλικό προσωπικό. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να καταλάβει όταν κάποιος έχει χάσει τα υπάρχοντά του» εξήγησε, αναλυτικά.

Χάρη στο ρομπότ, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι της Seibu Railway δεν χρειάζεται να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ώστε να «ελέγχουν» την κατάσταση. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμαστικής περιόδου τελούν υπό εξέταση, η οποία θα καθορίσει και την τελική απόφαση για την «επιστράτευση» των ρομπότ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2029 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί θα ακολουθήσουν την περίοδο 25 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου.

sputniknews.gr