Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Σήραγγα Όθρυος: Η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας είναι έτοιμη.


Το μεγάλο τεστ στην μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα Όθρυος μήκους 6,4χλμ διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες ήταν επιτυχές. 
Η άσκηση ετοιμότητας ήταν σε πραγματική κλίμακα για την λειτουργία της Σ.Σ. Όθρυος, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η άσκηση πραγματοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία.

Μετά την επιτυχία της άσκησης, η δίδυμη σιδηροδρομική σήραγγα Όθρυος, η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, πίσω από εκείνη του Καλλιδρόμου, μπορεί να δοθεί σε εμπορική λειτουργία όταν ολοκληρωθούν πλήρως τα έργα στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός.

Ένα σενάριο λέει πως πιθανόν από τις 15 Δεκεμβρίου ένα τμήμα της γραμμής που θα περιλαμβάνει τη Σήραγγα Όθρυος και θα φτάνει μέχρι τις Αγγείες, θα δοθεί ατύπως στην κυκλοφορία ενώ περίπου ένα μήνα αργότερα θα μπορέσει να δοθεί επίσημα η γραμμή στην κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, δίνεται μάχη με το χρόνο για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της Σιδηροδρομικής Γέφυρας 26 στην Εκκάρα Φθιώτιδας και οι πληροφορίες λένε ότι ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών και παράλληλα η ηλεκτροκίνηση. Είναι το σημείο κλειδί των έργων καθώς από αυτό το σημείο καθορίζεται χρονικά η ολοκλήρωση τους.

Η πλήρης λειτουργία της γραμμής θα επιτρέψει τη δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων τραίνων από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη χωρίς αλλαγή μηχανής, πράγμα που εκτιμάται ότι θα ρίξει σημαντικά την χρονοαπόσταση που σήμερα είναι περίπου 5 ώρες και 30 λεπτά.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com