Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Εντός του 2019 η σύνδεση Θες/νικη – Ρούσε μέσω Αλεξανδρούπολης.


Έργο με ξεχωριστή βαρύτητα είναι η υλοποίηση και ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε, που υπάρχει στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υποδομών
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση με γραμμή υψηλών απαιτήσεων, που θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης με τα δύο λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο, που είναι το Μπουργκάς και η Βάρνα και με το λιμάνι του Ρούσε στον Δούναβη.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο έχει την υποστήριξη και των δύο κρατών, Ελλάδας και Βουλγαρίας και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας το καταστατικό της κοινής, διακρατικής εταιρείας, η οποία θα συντονίσει το ενιαίο έργο.

Το σχέδιο για την παράκαμψη της Στενών των Δαρδανελίων στις εμπορευματικές μεταφορές, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης λιμανιών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια.

Τόσο η ελληνική, όσο και η βουλγαρική κυβέρνηση εμφανίζονται σήμερα να στηρίζουν το σχέδιο, καθώς θεωρούν πως αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό τους ρόλο.

Τα παραπάνω καθώς και άλλα σημαντικά κατασκευαστικά έργα αναμενένεται να ξεκινήσουν το 2019, με ορατά τα οφέλη σε συναφείς κλάδους.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, θα έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 6,8 δις. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο έως 9,17 δις. ευρώ, με κυριότερο το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό, ύψους 1,51 δις. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει εμπορευματικά κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα.

Στο σιδηρόδρομο, ο άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί με ηλεκτροκίνηση τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δρομολογίου σε λιγότερο από 4 ώρες.

Αντίστοιχα, ο άξονας Αθήνα – Πάτρα θα ολοκληρωθεί έως το 2022 και το ταξίδι θα διαρκεί λιγότερο κατά 1 ώρα και 45 λεπτά.

Οι εξελίξεις αυτές, παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών στις μεταφορές και με την ολοκλήρωση του Διαμετακομιστικού Κέντρου του Θριασίου, μπορούν να κάνουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο ελκυστικό για επενδύσεις.

alexpoli.gr/