Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Τα νέα εμπορευματικά κέντρα και οι επενδύσεις στα logistics.

Εμπορευματικά κέντρα όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως έχει έρθει η ώρα, ώστε η Ελλάδα να μεταβεί σε επόμενο στάδιο και από το μοντέλο της μεταφόρτωσης εμπορευμάτων (κυρίως μέσω του λιμανιού του Πειραιά) «να αναπτύξουμε την αγορά παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».

«Μεγάλο μέρος των διακινούμενων φορτίων του άξονα Ανατολής - Δύσης σήμερα περνάνε μέσω του Πειραιά. Λιμάνι το οποίο τα τελευταία έτη έχει καταφέρει να καταταχθεί σε ένα μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων» είπε ο κ. Σπίρτζης. «Φυσικά και τα υπόλοιπα λιμάνια μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρούς περιφερειακούς κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Θεσσαλονίκη, η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα αποτελούν κεντρικούς λιμένες για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και βασικά σημεία σύνδεσης με τον Ευρωπαϊκό Διάδρομο Orient / East Med. Η Αλεξανδρούπολη και ο Βόλος έχουν στρατηγική θέση και ρόλο».

Όπως εξήγησε, «η αύξηση του transit φορτίου μέσω της Ελλάδας και η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μπορούν να γίνουν η κύρια δύναμη για την ανάπτυξη των logistics και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε ο υπουργός Υποδομών, «είναι αναγκαία η άμεση μετάβαση από ένα μοντέλο κυρίως μεταφόρτωσης σε ένα μοντέλο που προσθέτει αξία στις διεθνείς εμπορευματικές ροές μέσω της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προτεραιότητά μας η αύξηση της διακίνησης διερχόμενων εμπορευμάτων. Η μεγάλη, όμως, πρόκληση για τη χώρα, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες είναι η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, «εργαζόμαστε συστηματικά για την υλοποίηση πολιτικών που δεν υπόσχονται για κάποια μακρινή μελλοντική στιγμή αλλά αποδεικνύουν με τρόπο ξεκάθαρο και χειροπιαστό τη δημιουργία του νομικού πλαισίου και των απαραίτητων υποδομών. Αυτών δηλαδή των στοιχείων, με τα οποία η Ελληνική πολιτεία προσφέρει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών και αξιοποίησης εργαλείων μείωσης του χρόνου μεταφοράς και αύξησης της οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Επιπλέον «επενδύουμε στην καινοτομία, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκές καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως το ShifttoRail, ο οδικός χάρτης για τους ψηφιακούς σιδηροδρόμους και τη πρόσφατη διακήρυξη του Graz. Αναπτύσσουμε και προσφέρουμε στην αγορά εργαλεία προώθησης των πληροφοριών για τις ηλεκτρονικές εμπορευματικές μεταφορές».

Κατά τον υπουργό Υποδομών, «ο Πειραιάς και τα υπόλοιπα λιμάνια δεν αποτελούν μόνο κόμβους ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου αλλά αφετηρίες για τις συνδυασμένες μεταφορές προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, και ευκαιρίες για την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα blocktrains, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Τα blocktrains «αποτελώντας συρμούς, των οποίων η σύνθεση αμαξοστοιχίας γίνεται στο σταθμό αναχώρησης και φτάνουν στον τερματικό σταθμό χωρίς ενδιάμεση αλλαγή και έχουν αναγνωριστεί από την παγκόσμια αγορά ότι μπορούν να προσφέρουν μεταξύ άλλων:
* μειωμένο χρόνο μεταφοράς για μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων
* μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατυχήματα
* μειωμένη ρύπανση
* εργαλείο απλούστευσης των διαδικασιών και διατυπώσεων μεταφοράς
* χαμηλό κόστος για τον φορτωτή και κατ' επέκταση για τον τελικό καταναλωτή 
* μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος καθώς ένα πλήρη τρένο μπορεί να υποκαταστήσει μέχρι 50-70 φορτηγά
* ταχύτερη και πιο αξιόπιστη υπηρεσία μεταφοράς

Στον νόμο 4408/2018 υπάρχουν αρκετές αναφορές για συρμούς που αφορούν blocktrains. Ειδικά στον τομέα των logistics αυτού του είδους, η μεταφορά είναι ένας αρκετά οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος και για αυτό τον λόγο μεγάλες εταιρείες προτιμούν τη χρήση blocktrains».

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ΟΣΕ και της εταιρείας PEARL-PIRAEUS EUROPEASIA RAIL LOGISTICS. Με την προ τριών ημερών συμφωνία και η PEARL, μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την RailCargo, «θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΣΕ και πλέον εμπορευματικά δρομολόγια θα εκτελούν τρείς εταιρείες ανοίγοντας κι άλλο την αγορά εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Το άνοιγμα αυτής της αγοράς, αυξάνει τον ανταγωνισμό ενώ μελλοντικά θα συμβάλλει στη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας».

«Γίνεται αντιληπτό ότι η δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υφιστάμενες υποδομές και την πολιτική αξιοποίησης συγχρόνων και καινοτόμων εργαλείων όπως είναι και τα blocktrains. Σε αυτή τη διαδικασία η πολιτεία κατέχει κομβικό ρόλο. Ιδιαίτερα έχει τόσο την θέληση, όσο και την ικανότητα να επιλύει προβλήματα που χρονίζουν, όπως το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, του οποίου τα πλεονεκτήματα ήδη αναφέρθηκαν και να συντονίζει χωρίς να χειραγωγεί την αγορά οδηγώντας την στην ανάπτυξη και στην άρση τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «επενδύοντας στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, βελτιώνοντας υφιστάμενες υποδομές, αναπτύσσοντας καινοτόμα εργαλεία και συστήματα μεταφοράς και διασφαλίζοντας τη διασύνδεση όλων των δικτύων μεταφοράς θα μπορέσει να γίνει η χώρα μας και κόμβος διερχόμενων εμπορευμάτων και πιστέψτε τα αναφυόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Τα οφέλη θα είναι πολλά τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ η εξοικονόμηση κόστους από «έξυπνες συνδυασμένες μεταφορές» θα απελευθερώσουν κεφάλαια. Κεφάλαια τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών μεταφοράς τις οποίες ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή και οι οποίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του ολοένα μεταβαλλόμενου παγκοσμιοποιουμένου περιβάλλοντος».

Τα σιδηροδρομικά έργα

Για τα έργα στον τομέα του σιδηροδρόμου ο υπουργός Υποδομών ανέφερε πως «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις προσπάθειές μας για επίτευξη συνεργασιών με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με τρίτες χώρες, ώστε η χώρα μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναπτύσσοντας τόσο τις απαραίτητες υποδομές σύνδεσης όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύντομα αναφέρω τα ακόλουθα:

· ξεκίνησε μέσω του INTERREG η μελέτη βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Καστοριάς με την Αλβανία μέσω Κρυσταλλοπηγής
· σε επίπεδο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου από τη διαδικασία του labeling συγκαταλέγεται και η υλοποίηση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι
· ξεκινήσαμε πρόσφατα τις συζητήσεις με Ουγγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ για έναν σιδηροδρομικό εμπορευματικό άξονα.

kerdos.gr