Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Τρίτη εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών στο δίκτυο ΟΣΕ.

Η PEARL, που διατηρεί εταιρική σχέση με την Cosco η οποία διαχειρίζεται τον ΟΛΠ, δραστηριοποιείται ήδη σε αγορές των Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία)

Στις τρεις ανέρχονται πλέον οι εταιρείες που θα κινούνται στις ράγες του ΟΣΕ, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΣΕ και της Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PΕΑRL) για την πρόσβαση στο δίκτυο του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής στην Ελλάδα. Η σύμβαση υπεγράφη χθες στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ ανοίγοντας πλέον τον δρόμο στην τρίτη εταιρεία να διεξάγει εμπορευματικά δρομολόγια στο δίκτυο του ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι η PEARL, που διατηρεί εταιρική σχέση με την Cosco (η οποία διαχειρίζεται τον ΟΛΠ), δραστηριοποιείται ήδη σε αγορές των Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία). Η ίδια διατηρεί την έδρα της στον Πειραιά και εκπαιδεύει έξι μηχανοδηγούς στη Σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ. Παράλληλα, βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης 4 μηχανών (2 ντίζελ + 2 ηλεκτροκίνητων) από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες (εκπαίδευση μηχανοδηγών και μίσθωση τρένων), τότε η εταιρεία θα εκκινήσει, με ιδία μέσα, εμπορευματικά δρομολόγια από το λιμάνι του Ικονίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κερδισμένοι είναι ο σιδηρόδρομος και η χώρα που κάνει βήματα προς τη μετατροπή της σε συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Τα προβλήματα ωστόσο που θα συναντήσουν αυτές οι εταιρείες είναι τα έργα που εξακολουθούν να εκκρεμούν για χρόνια και των οποίων η τμηματική ολοκλήρωση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019, με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

«Ο ΟΣΕ είναι ο μοναδικός διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και ανοίγει τις συνεργασίες του με όλο το φάσμα των φορέων και των εταιρειών προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο και να το καταστήσει απόλυτα λειτουργικό και δυναμικό», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θ. Βούρδας.

Αλεξάνδρα Κασσίμη
kathimerini.gr