Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αίτημα για επέκταση προαστιακού και Αττικής οδού σε Λαύριο και Ραφήνα.

Με υπόμνημα που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων, ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, ως κατεπείγον αναπτυξιακό έργο, για την επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, όπως επισημάνθηκε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο τον περασμένο Μάρτιο στο Λαύριο.
Με υπόμνημα που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων, ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, ως κατεπείγον αναπτυξιακό έργο, για την επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, όπως επισημάνθηκε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο τον περασμένο Μάρτιο στο Λαύριο.

Στο υπόμνημα υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης χαρακτήρισαν «αναγκαία την άμεση οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών του Λαυρίου και της Ραφήνας με το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"». 

Επίσης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στις αρχές του 2019 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αμέσως να ξεκινήσουν τα έργα, που είναι ζητούμενο και διαχρονική απαίτηση των Δήμων και των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Σήμερα, σημειώνουν οι συνυπογράφοντες, «γνωρίζουμε πως το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενός προκαταρκτικού σχεδιασμού που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και επετεύχθη με τη μέριμνα της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Δήμων μας, συνεπικουρούμενες από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στη στήριξη, τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που επέδειξε η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, που αναγνωρίζουμε και επικροτούμε. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κροατίας, διαπραγματεύτηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχαν την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με βασική αιτιολογία την ανάγκη άμεσης τόνωσης της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος. Το δρόμο, λοιπόν, άνοιξαν οι συγκεκριμένες χώρες και είναι βέβαιο ότι ακολουθούν και άλλες. Εάν, λοιπόν, η ανάπτυξη είναι ζητούμενο στη Γαλλία και την Ιταλία, τότε τι θα πρέπει να ζητήσει και να πετύχει αντίστοιχα η κυβέρνηση της Ελλάδος που μόλις βγήκε από τα μνημόνια; Τέλος πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις διερεύνησης της, δυνατότητας επέκτασης Συμβάσεων Παραχώρησης στην Ελλάδα και καταρχήν έλαβε θετική αντίδραση από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε., γεγονός που προφανώς αποτελεί σημαντικότατο βήμα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα».

Το υπόμνημα συνυπογραφούν εννέα δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, (Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Κορωπίου Δημήτρης Κιούση, Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Παιανίας Σπύρος Στάμου και Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος), ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου καθώς και οι εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Λαυρίου Μανώλης Μαραγκουδάκης και Ραφήνας Κατερίνα Αδαμοπούλου.

Τέλος, το υπόμνημα απευθύνεται και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου καθώς και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.


Πηγή:skai.gr