Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Πάτρα: Όλα δείχνουν "πράσινο" φως για την υπόγεια διέλευση του τρένου.

Η προμελέτη για την ελαφρά υπογειοποίηση από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου έδειξε ότι το έργο μπορεί να γίνει

Μέσα στις επόμενες μέρες καταφτάνει στην Πάτρα ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Θάνος Βούρδας.

Κύριο θέμα της επίσκεψης του είναι να κλείσει οριστικά το θέμα σε ότι αφορά τον τρόπο έλευσης του σύγχρονου τρένου, μετά την απαίτηση του δήμου, των κατοίκων του Καστελόκαμπου και των υπολοίπων περιοχών για την χάραξη υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής. 

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο αναφέρουν ότι η απάντηση θα είναι θετική, καθώς η προμελέτη που έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στα συρτάρια των στελεχών, έδειξε ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει. 

Η οριστική πρόταση του υπουργείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, θα αναφέρεται σε ελαφρά υπογειοποίηση, με τη μέθδο του cut and cover, από την περιοχή του Καστελόκαμπου έως την Κανελλοπούλου. Η υπογειοποίηση της γραμμής θα είναι 3,5 χιλιομέτρων, με το τρένο να "αναδύεται" έξω ακριβώς από τον αστικό ιστό της Πάτρας. 

Η υπογειοποίηση αυτή, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των παραγόντων, θα έχει ένα επιπλέον κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες οικονομικές λεπτομέρειες. Εξάλλου, μέχρι ώρας ερωτηματικό είναι αν το νέο αυτό τμήμα ανατεθεί στην ίδια εργολαβία έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ή υπάρξει νέα προκήρυξη με ξεχωριστές διαδικασίες. 

Πάντως, το σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου το έργο μπορεί να υλοποιηθεί και να ικανοποιήσει έτσι τους κατοίκους, αλλά και τις ανάγκες αρκετών περιοχών που μιλούσαν για διχοτόμηση των συνοικιών τους, στην περίπτωση της επιφανειακής χάραξης.

patrasevents.gr