Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ο Οδοντωτός και η υπέροχη διαδρομή του.

Είναι το μικρό, ιστορικό τραινάκι που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας». Ξεκινά τρεις φορές τη μέρα από τα Καλάβρυτα (και δύο τα Σαββατοκύριακα) για να διασχίσει το φαντασμαγορικό φαράγγι του Βουραϊκού (που οι περισσότεροι πια το ξέρουν με το όνομα του τραίνου, «φαράγγι του Οδοντωτού», και όχι του ποταμού) και να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοφτό.

Είπαμε ότι η διαδρομή του Οδοντωτού είναι φανταστική; Το είπαμε. Αυτό που δεν είπαμε, είναι ότι πολύς κόσμος θεωρεί –και σωστά– ότι τέτοια τοπία είναι κρίμα να τα απολαμβάνεις μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου, όσο ωραίο κι αν είναι το τραίνο αυτό. Κι έτσι διασχίζει με τα πόδια τη διαδρομή που ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. 
Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσετε ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, θα υπολογίσετε περί τις έξι ώρες. Μπορείτε, όμως, πάντα να κάνετε μόνο την μισή –μέχρι τη Ζαχλωρού– ή ένα μόνο τμήμα της, μέχρι όπου αντέξετε. Μια φορά τον χρόνο, την άνοιξη, ολόκληρη η διαδρομή γίνεται και οργανωμένα, από τον ορειβατικό σύλλογο Καλαβρύτων.

patratora.gr