Υπήρχε απόφαση της ΓΑΙΑΟΣΕ για εφάπαξ προκαταβολή 20 εκατομμυρίων ευρώ και η σύμβαση προβλέπει 10 εκ. ευρώ, σημείωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ. Αιχμές κι από τον Κώστα Καραμανλή. Σπίρτζης: «Εξετάστηκε ενδελεχώς η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδότησε στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, με τον Γιάννη Μανιάτη να καταγγέλλει «σκανδαλώδεις όρους», υποστηρίζοντας ότι η εφάπαξ προκαταβολή του τιμήματος που προβλεπόταν αρχικά μειώθηκε τελικά στο μισό, ενώ άλλαξαν προς το ευνοϊκότερο και οι συντελεστές δόμησης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ, που όπως είπε έπρεπε να υιοθετηθεί κανονικά στην προκήρυξη, προέβλεπε εφάπαξ ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικώς η σύμβαση αναφέρεται σε 10 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι συντελεστές δόμησης με το δικαίωμα του αναδόχου για κατά παρέκκλιση όρος δόμησης.
«Είναι εξαιρετικά σημαντική η επένδυση υπό την προϋπόθεση ότι η σύμβαση που θα υλοποιηθεί θα είναι σύννομη κι όχι σκανδαλώδης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.
Αιχμές άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, διερωτώμενος πόσο σύνηθες είναι να μπαίνει εγγυητής σε μία τέτοια σύμβαση το ελληνικό δημόσιο.
Δια της μεθόδου ερωτήσεων στους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, απέκρουσε τα πυρά ο Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι η σύμβαση πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι αδύνατο να την ενέκρινε αν διαπίστωνε τροποποίηση των αρχικών όρων της προκήρυξης, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το επιβεβαιώσει.
Στις αιχμές σχετικά με το τίμημα, ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε όσα είχε πει περί εφάπαξ τιμήματος μόλις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο διαγωνισμό του 2006 που κηρύχθηκε άγονος, προκειμένου να πείσει ότι τα 10 εκατομμύρια που ορίστηκαν στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2016 και προβλέπει η σημερινή σύμβαση είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Για το ζήτημα των συντελεστών δόμησης, ο Υπουργός Υποδομών, υποστήριξε ότι αυτοί άλλαξαν μόνο αναφορικά με το ύψος κι όχι για τον όγκο, προσθέτοντας ότι η αλλαγή είναι γενική για όλα τα εμπορευματικά κέντρα κι όχι μόνο στο συγκεκριμένο.
«Λάδι» ως προς τις καταγγελίες περί «σκανδάλου» έβγαλε τον Χρήστο Σπίρτζη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μανώλης Κυριτσάκης, σημειώνοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αρμόδιο όργανο διαπίστωσε μεν ορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ προκήρυξης και τελικής σύμβασης αλλά όχι αλλαγή των βασικών όρων του διαγωνισμού, συνεπώς αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει κάποια βλάβη του δημοσίου ή αθέμιτο πλεονέκτημα που να παρέχεται στον ανάδοχο».
Ωστόσο, ο κ. Κυριτσάκης, μιλώντας με την ιδιότητα του πρώην δικαστή κι αναφερόμενος έστω στις κάποιες διαφοροποιήσεις από την αρχική προκήρυξη, συμφώνησε με την άποψη της αντιπολίτευσης ότι οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται πρέπει να περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια εξαρχής το σύνολο των όρων, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες ευνοϊκών όρων προς συγκεκριμένες εταιρίες.
Αντιδράσεις πάντως προκάλεσε η σύμβαση και από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, ο οποίος ζήτησε ανταποδοτικά οφέλη για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του οδικού δικτύου της περιοχής κυρίως από τη μεγάλη αύξηση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων που θα επιφέρει η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου.
Αιχμές άφησε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι που μίλησε για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και εύνοια υπέρ του παραχωρησιούχου με νομοθετικές ρυθμίσεις
Ναντίν Χαρδαλιά
Πηγή: skai.gr